Belföld

2009.11.19. 13:09

A NATO-főtitkára értékeli, hogy valamelyest nőhetnek Magyarország védelmi kiadásai

Budapest - Anders Fogh Rasmussen nagyra értékeli, hogy a gazdasági válság ellenére Magyarország az ideihez képest egy kicsit meg tudta emelni a védelmi célokra szánt pénzt a jövő évi költségvetésben. A NATO főtitkára erről kérdésre válaszolva beszélt, miután találkozott Bajnai Gordon miniszterelnökkel csütörtökön Budapesten.

MTI

A sajtótájékoztatón emlékeztetett: az irányelv az, hogy a GDP legalább két százalékát kell védelmi célokra fordítani, de ezt jelenleg nem minden szövetséges állam tudja teljesíteni.
   
Hangsúlyozta, Bajnai Gordon biztosította ugyanakkor arról: Magyarországnak hosszú távon célja, hogy ezt elérje. A dán politikus fontosnak tartja azt is: a magyar kormány megerősítette elkötelezettségét abban, hogy részt vesz a NATO-műveletekben, illetve folytatja a haderőreformot.
   
Úgy fogalmazott: ő is volt miniszterelnök, tisztában van a belpolitikai kihívásokkal és azzal, hogy gazdasági válság van, amelyben nem egyszerű betartani a pénzügyi kötelezettségeket. "Összességében nincs okom panaszra" - értékelte a magyar szerepvállalást Anders Fogh Rasmussen, aki nagyszerű, remek szövetségesnek  nevezte Magyarországot.
   
A NATO-főtitkár dicsérte többi között Magyarország iraki és afganisztáni misszióját, illetve a szervezet szállító flottájának kiszolgálását a pápai légibázison.
   
Anders Fogh Rasmussen arról is szólt, hogy a NATO afganisztáni missziója akkor lehet sikeres, ha az ország biztonságának fenntartását át lehet adni az afgán erőknek.
   
Jelezte, arra próbálja ösztönözni a szövetségeseket, hogy az ehhez szükséges képzési, oktatási programhoz járuljanak hozzá pénzzel, emberi erővel és eszközökkel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!