Belföld

2010.02.15. 12:17

Mesterházy nyílt levele Éger Istvánnak

Budapest (OS) - Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje nyílt levélben fordult Éger Istvánhoz, a Magyar Orvosi Kamara elnökéhez.

Kiss Nikolett

Nyílt levél Éger István Úr részére,
Magyar Orvosi Kamara elnöke

Tisztelt Éger István Úr!
 
Meglepődve értesültem arról, hogy Ön a január 31-én megtartott Nyugdíjas szolidaritás című rendezvényen elhangzott beszédemre reagálva arra szólított fel, kérjek bocsánatot az orvostársadalomtól.
 
A beszédemben említett személyes és szubjektív példával az ország politikai megosztottságára, az ebből fakadó félelemre és aggodalomra kívántam felhívni a figyelmet, ami hatalmas károkat okoz még akkor is, ha nem tényeken alapul. Arról beszéltem, hogy a jövő Magyarországának nem az ideológiai megosztottságról, hanem a nemzet érdekében történő összefogásról kell szólnia: a politikában és a társadalomban egyaránt. Hiszem, nem helyes és nem elfogadható, ha a jövőben, bármikor Magyarországon, bárkinek félnie kell véleménye, meggyőződése felvállalása miatt. Erről a nem kívánatos jövőről beszéltem és nem másról! Ezért szándékomban sem állhatott bárki megsértése, minősítése.
 
Az Ön által kifogásolt mondataimmal nem az orvostársadalomról, hanem pont a politikáról, a politika okozta közhangulatról mondtam véleményt. Ezt a közhangulatot jól mutatják azon bejegyzések és üzenetváltások, amely az egyik „Web-Doki” elnevezésű honlapon jelentek meg. Itt számos hozzászólás már a baloldaliak kivégzéséről vizionált vagy éppen csak nyomdafestéket nem tűrő módon mondott véleményt és tett hitet jobboldali elkötelezettsége mellett.
 
Mint már Ön is tudja, édesapám orvos. Ismerem és elismerem azt az elhivatottságot, amellyel az orvosok és egészségügyi dolgozók végzik munkájukat, sokszor nehéz körülmények között. Az orvosok munkáját a társadalom részéről éppúgy, mint a részemről megbecsülés és tiszteletet övezi. Az orvostársadalom iránti bizalom alapja éppen az, hogy gyógyulásunkért mindent megtesz függetlenül attól, milyen a bőrszínünk, milyen a világnézetünk, politikai meggyőződésünk, anyagi helyzetünk, társadalmi hovatartozásunk.
 
Az egész politikai elit felelőssége, hogy ezt a bizalmat ne áshassa alá semmilyen önös politikai érdek, gyűlöletkeltés, tudatos félremagyarázáson alapuló hisztériakeltés.

Ha valakitől, akkor azoktól kell bocsánatot kérni, akik politikai hovatartozásuk miatt éreznek félelmet és bizonytalanságot maguk körül, miközben attól tartanak, hogy emiatt sérelem érheti őket. A bocsánatkérés nekik szól.

Én ezt a magam és politikus társaim nevében is megteszem.
 
Kérem Önt, mint a Magyar Orvosi Kamara elnökét, támogasson és segítsen abban, hogy ne nyerjen teret hazánkban a félelem és az aggodalom.

Budapest, 2010. február 15.
 
                    Üdvözlettel:
 
                                                                                                              Mesterházy Attila
                                                                                                     az MSZP miniszterelnök-jelöltje

Kiadó: MSZP-frakció


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!