Belföld

2010.04.12. 15:18

Második forduló - Az MSZP számít az LMP-s és az MDF-es szavazatokra is

Budapest - Az MSZP a második fordulóban számít az LMP-sek, az MDF-esek és az otthon maradottak szavazataira is. Lendvai Ildikó a hétfői sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az LMP-vel kapcsolatban minden gesztusra, minden megoldásra nyitottak és minden típusú megegyezésre készek.

MTI

A pártelnök kérdésre válaszolva azt mondta: ebben a visszalépés lehetősége is benne van és az MSZP egyeztetne a párt vezetőivel is.

Az LMP részéről elhangzott nyilatkozatok ellenére úgy vélekedett: vezetőiknek és szavazóiknak végig kellene gondolniuk, hogy nyolc körzeten múlik az egyik oldal kontrollálatlan túlhatalma, miközben az LMP már biztonságos arányban bent van a parlamentben, jelöltjeik pedig többnyire a harmadik helyen állnak.

Hangsúlyozta: az MSZP érdekelt abban, hogy senkinek ne legyen túlhatalma és az új kormány jól, az ország érdekében kormányozzon. Az MSZP nem ellendrukkere, hanem kikövetelője a jó kormányzásnak - szögezte le.

Mint mondta, elő akarják segíteni, hogy legyen demokratikus ellensúly és kontroll. Az MSZP kell ehhez, de nem vagyunk elegen - hangoztatta.

Kérdésre válaszolva kijelentette: a Jobbikkal semmit nem akarnak tenni, mert a párt ide vagy oda mozgása nem segítheti elő a demokratikus sokszínűséget vagy a kontroll erejét.

Lendvai Ildikó beszámolt arról is: nyílt levelet juttatnak el azokban a fideszes képviselőknek, ahol az első körben eldőlt a mandátum sorsa. Ebben többek között azt kérik, hogy a politikus tegye nyilvánossá a programját és azt alakítsa úgy, hogy a választókörzetben élő minden ember érdekét szolgálja.

Nem támadunk, de világos programot igénylünk - jelentette ki.

Az MSZP arra is kíváncsi, hogy a fideszes képviselők folytatják vagy szüneteltetik a fejlesztéseket, kiállnak-e a nyugdíjasok érdekeiért vagy "nyuggereknek" tekintik őket, terveznek-e adócsökkentést, ha igen mikor kinek és mekkorát.

Azt kérik a Fidesz képviselőitől: semmiképpen ne legyenek partnerek a minimálbér megadóztatásában, ne fogadjanak el olyan törvényt, amely befagyasztja a családi pótlékot.

Lendvai Ildikó azt is szeretné tudni: követték-e Kubatov Gábor utasításait, van-e helyben "komcsi lista", és ha igen, mikor semmisítik azt meg.

Arra a kérdésre lesznek-e személyes konzekvenciái a választási eredménynek, azt válaszolta: két hétig még választás van a számukra, majd utána értékelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!