Belföld

2010.04.09. 18:39

Orbán: építünk adatbázist, de törvényesen

Valóban építünk adatbázist, de betartjuk azokat a törvényeket, amelyek ezt szabályozzák - mondta Orbán Viktor a Kubatov Gábor pártigazgatónak tulajdonított kijelentések kapcsán pénteken a TV2-nek adott interjújában. Az InfoRádiónak azt mondta: megkérdezte Kubatov Gábort, aki azt felelte, minden a törvényeknek megfelelően működik.

MTI

A Fidesz elnöke hozzátette: hozzászokott, hogy minden kampányban megvádolják a Fideszt, hogy nem törvényes adatbázist használ, de hangsúlyozta, hogy betartják a törvényeket.

A felvételnek - fűzte hozzá - olyan részei is voltak, amely neki személyesen nem estek jól, de ez nem politikai kérdés.

A Kubatov Gáborral kapcsolatos kérdésekre az InfoRádió Aréna című műsorában pénteken este elhangzott interjújában a pártelnök elmondta, hogy a Fidesz számos alkalommal került szembe az adatkezelés vádjával, de mindannyiszor megfelelt rá, sőt, ezeket mindannyiszor ellenőrzés követte - ez biztos nem lesz másképpen most sem -, az ellenőrzések azonban eddig mindig rendben találtak mindent. Ezek a tények - szögezte le.

Arra a kérdésre, hogy volt-e már olyan, hogy pártigazgató beszéljen ezekről egy felvételen, azt mondta: ez őt is meglepte, de "nem vagyunk egyformák, van, aki beszél ilyesmiről, én annak a híve vagyok, hogy a politika lényegéről kell beszélni, a politika lényege pedig nem az, hogy hogyan csináljuk a politikát, hanem, hogy mit akarunk csinálni, mik a terveink". Ezért általában a politikáról szóló beszédek nem szimpatikusak számomra, de akinek ez a munkája, könnyen elköveti azt a hibát, hogy erről beszél - folytatta.

Orbán Viktor úgy vélekedett, hogy az adatkezelés biztonságáról szóló ellenőrzések indokoltak a magyar közéletben, ezek meg is szoktak történni; minden kampány végén ezzel kapcsolatban óriás viták vannak, ezek a vádak minden kampányban kölcsönösen elhangzanak, most sincs másként, "sokat nem is foglalkozom ezzel".

A pártigazgató személyes számonkérését firtató kérdésre azt válaszolta: ha ok van rá, megkérdezi, hogy minden rendben van-e, hogy a törvényben lefektetett szabályok szerint működik-e a párt igazgatósága és megnyugtató válaszokat szokott kapni. Most is ez történt. "Gábor mi a helyzet?" - kérdezte, és azt a választ kapta, hogy "minden rendben van, minden a törvényeknek megfelelően történt és történik".

A szocialista vezetők a hangfelvételek megjelenése óta többször felszólították Orbán Viktort, hogy a kampánycsend előtt valljon színt a Kubatov-ügyben.

Az interneten szerdán jelentek meg hírek arról, hogy egy, a világhálóra felkerült titkos hangfelvételen állítólag Kubatov Gábor pártigazgató tart előadást a Fidesz kampánymódszereiről, többek között arról, hogy a 2009-es pécsi időközi választásokon ismerték a 38 ezer Fidesz-szavazó nevét, korát, telefonszámát, mobilszámát, e-mail címét, és még azt is, milyen erős támogatói a Fidesznek.

A hangfelvételen a megszólaló a pécsi választásra utalva azt mondta, meg tudja mondani azt a városban, hogy "kik azok a komcsik, akik egyébként elmennek szavazni, és nem a Pávát, vagy nem a Fideszt támogatják".

Orbán Viktorral kapcsolatban elhangzott: "infrastruktúrában nagyon-nagyon sokat fejlődtünk (...) áttértünk egy új adatbázis-kezelési módra. Amikor az elnökség elé terjesztettem, akkor Orbán Viktor (...) nem igazán ért a számítástechnikához, most már sokat léptünk előre, mert sms-t tud fogadni-küldeni és tudja, mi a fax és az e-mail közötti különbség, kis túlzással, de nem is ez a dolga, na mindegy".

Csütörtökön aztán új részlet került nyilvánosságra a beszédből, amelyben a pécsi választások kapcsán elhangzik:"volt olyan párt, aki összeszedte például Szili Katalin szórólapját, és beszórta a postaládákba vasárnap. Majd fölhívta az aktivistáját és a következő dolgot kérdezte: te, Jóska, nem mennél le megnézni a postaládákat, állítólag turkáltak (...). Jóska lement, és láss csodát, megtalálta a szórólapokat. Visszatelefonált, hogy itt van egy szórólap a postaládában, tele van a lépcsőház szórólappal, tegnap ürítettem ki, hát tegnap még nem volt ott. Jóska, akkor menj el, aztán jelentsd be a bizottságnak. És bejelentette. Ezekre a dolgokra kell törekedni".


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!