Belföld

2010.04.20. 13:52

Választás 2010 - Az MSZP a kétharmad veszélyeiről

Budapest - Az MSZP vezető politikusai a kispesti határkőnél hívták fel a figyelmet arra, hogy szerintük milyen veszélyei vannak annak, ha a Fidesznek kétharmados többsége lesz a parlamentben, és miért van szükség a demokratikus kontrollra.

MTI

Mesterházy Attila listavezető - többek közt Lendvai Ildikó pártelnökkel, Lamperth Mónika és Szekeres Imre elnökhelyettessel közösen - a "7 nap a demokráciáért" sorozat keretében tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a második forduló arról szól, hogy Orbán Viktornak, a Fidesz első emberének van-e kontrollja a parlamentben, kell-e egyeztetnie bármiről, vagy diktátumszerűen egy szavazógéppel a háta mögött keresztül tudja vinni akaratát.

Szerinte a fideszes politikusok egy olyan világot szeretnének felépíteni - és ehhez alakítják a törvényeket is - amelyben négy év múlva semmi nem veszélyezteti majd a választási győzelmüket. Ezt kell megakadályozni a demokratikus kontroll segítségével, hogy törvénymódosítások ne egy párt, hanem a nemzet érdekeit szolgálják - közölte.

Ezzel összefüggésben felidézte Kövér László fideszes választmányi elnök hétfői nyilatkozatát - miszerint a Fidesz a választójogi, az önkormányzati, a médiatörvényt, valamint a határon túli magyarok állampolgárságának kérdését rendező jogszabály-módosítását tervezi - és azt mondta: a kétharmados jogszabályok módosításáról konszenzussal lehet megállapodni.

Úgy értékelte, Kövér László szavai az egypártrendszer irányába mutatnak.

Emlékeztetett arra: Horn Gyula kormányának 72 százalékos többsége volt 1994 és 1998 között, mégis azt mondta, csak négyötödös többséggel módosítana alkotmányt. A Fidesznek láthatóan más a demokrácia-felfogása - jegyezte meg.

Mesterházy Attila arra bíztatta az embereket, hogy teremtsék meg a demokratikus kontrollt Orbán Viktor "túlhatalmával" szemben.

Lendvai Ildikó pártelnök úgy fogalmazott: konkrét és jelképes értelemben is határkőnél állnak. 

Hangsúlyozta, kell és van mit átgondolni a budapesti kerületek és a főváros viszonyán, de aki úgy gondolja, hogy az autonómiának ellent mond az együttműködés, az nagyon rosszul gondolkodik az emberi szabadságról és önrendelkezésről.

Szavai szerint nem a centralizáció, a felülről való diktálás az igazi út, hanem a jogokban gyarapodott közösségek és emberek együttműködése.

A pártelnök úgy vélte, határkőnél vannak abból a szempontból is, hogy megőrizhetik-e az emberek a polgármester-választási jogukat, hiszen az ezzel összefüggő elképzelést a Fidesz nem cáfolta, ahogyan azt sem, hogy megszüntetnék-e a fővárosban kerületek önállóságát.

Lamperth Mónika a sajtótájékoztatón arról beszélt, az erős önkormányzati rendszer lényege az, hogy az emberek helyben döntenek az őket érintő ügyekben.

A sajtótájékoztatón részt vett Burány Sándor, az MSZP fővárosi elnöke, Pál Tibor, Orosz Sándor és Szabó Zoltán is.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!