Belföld

2010.06.04. 20:57

7 ezer embert rendelt Orbán a Hernád mentére

Hétezer embert rendelt Orbán Viktor kormányfő a Hernád mentére az árvíz elleni védekezésre részben a büntetés-végrehajtástól, részben a rendőrségtől, részben pedig a katonaságtól. A miniszterelnök ezt a pénteki esti rendkívüli kormányülés után jelentette be. Hozzátette, további 2.500 embert fog az érintett területre vezényelni a hátralévő 24 órában.

MTI

Megerősített polgárőr szolgálat az árvíz sújtotta területeken

Megerősített polgárőr szolgálat bevezetésére kérte Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke az árvíz által veszélyeztetett területeken a szövetség tagjait - közölte az OPSZ közleményben az MTI-vel pénteken későn este.

A kialakult súlyos árvízi helyzetre tekintettel Túrós András Pintér Sándor belügyminiszter kérése hívta fel a Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék, valamint a főváros polgárőr tagszövetségeinek elnökeit a fokozott szolgálat bevezetésére elsősorban ott, ahol a rendőröket az árvízi védekezéshez csoportosítják át. 

Az intézkedés mintegy 4000 polgárőrt érint. Az OPSZ elnöke a tagjaihoz intézett körlevélben kéri, hogy a területükön lévő rendőrkapitányságokkal együttműködve szervezzék a szolgálatot. 

Az érintett megyei szövetségeket arra is kérik a körlevélben, hogy hozzanak létre átmeneti ügyeleti központokat, és a hozzájuk beérkező információkat továbbítsák a budapesti ügyeletre a +36/30-621-2222-es telefonszámon.

A közlemény kitér arra is, hogy az árvízhelyzet miatt bevezetett, fokozott polgárőr szolgálatok során keletkezett költségek egy részét az Országos Polgárőr Szövetség megtéríti.

Hétezer embert rendelt a miniszterelnök a Hernád mentére

Orbán Viktor a kabinet ülése után újságíróknak elmondta: Észak-Magyarországra az előrejelzések szerint minden korábbi vízállást a vártnál is nagyobb mértékben meghaladó árhullám érkezik, amely a Felvidéken már rendkívül súlyos károkat okozott.

A korábban mért legmagasabb vízálláshoz képest 70 centiméterrel magasabb vízállások is elképzelhetőek, az ott munkában álló, ott bevetett erők pedig nem képesek arra, hogy ezt az óriási árhullámot elhárítsák, ezért rendkívüli intézkedésekre volt szükség - tájékoztatott.

A kormány vészhelyzetet hirdetett ki Borsod-Abaúj-Zemplénen túl további öt megyére, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, valamint Nógrád megyére.

A miniszterelnök közölte: a hétezer ember - reményei szerint - már útban is van a Hernád mentére. Ők, valamint az utánuk érkező 2.500 ember a folyónak azt a 60 kilométeres szakaszát fogja erősíteni, amelyet a jelenlegi védelmi kapacitásokkal nem tudnak megtartani. "Biztosítanom kellett, hogy le tudjuk váltani a most gáton dolgozókat, elmehessenek aludni, aztán majd ismét, egy újabb váltásban visszatérhessenek a védvonalakhoz" - fejtette ki Orbán Viktor.

A víz tetőzése - közlése szerint - az elkövetkező 16-24 óra között várható.

Tizenegy település van közvetlen veszélyben, ez - a becslések szerint - mintegy négyezer lakóépületet fenyeget, és mintegy tízezer embert érint. "Nagyon remélem, hogy a következő másfél napban képesek leszünk a tetőző árhullámot megtartani" - mondta.

Orbán Viktor kérdésre közölte: Pintér Sándor belügyminiszterre bízta a munkálatok koordinálását, "vele már nem egy árvizet hárítottam el még az előző kormány idején". Hozzátette, a belügyminiszter elrendelte a polgárőrség mozgósítását.

A kormányfő tájékoztatása szerint a büntetés-végrehajtásnál azokat az embereket keresték meg, akik kisebb súlyú bűncselekmények miatt töltenek szabadságvesztést, és önkéntesként hajlandók részt venni ebben a munkában.

Közölte, ha kell, a katonák létszámát is képesek növelni.

"Néhány gyengesége az országnak nyilvánvalóan megmutatkozott ez alatt a néhány óra alatt is": nincs tartalékos állománya a magyar haderőnek, sőt semmilyen nyilvántartás nincs arról, hogy a háború esetén hadköteles korba eső férfiak hol vannak, hogy érhetők el, hogyan lehet őket vészhelyzet esetén mozgósítani - mutatott rá. "Ezeket a gondokat majd meg fogjuk oldani a következő két-három hónapban, mert egy állam így nem szolgáltathatja ki magát, mint ahogy most például a természeti katasztrófának mi kiszolgáltattuk magunkat" - jelentette ki.

Most az a legfontosabb, hogy emberélet elvesztése nélkül legyünk túl ezen a katasztrófán, "erre jó esélyeink vannak" - jelentette ki Orbán Viktor.

Az MTI kérdésére a miniszterelnök azt mondta: jó reményeik vannak arra, hogy a Hernád és környékén kívül rendkívüli erők bevetése nem lesz szükséges a következő időszakban.

Már nincs elzárt település Baranyában

Már nincs elzárt település Baranyában; apadnak az elmúlt napokban megáradt patakok, vízfolyások - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelem pénteken az MTI-t.

A közlés szerint az utolsó védekezések egyikeként Gilvánfán pénteken megemelték a két kilométer hosszú gátat, így már kilencezer homokzsákkal zárták el a víz útját.    

Szederkényben, ahol az elmúlt napokban a megáradt Karasica pusztított, még a helyi iskolát is elöntötte, kezd normalizálódni a helyzet.    

Ófalu is kiszabadult a víz fogságából, így már nincs elzárt település Baranyában.    

A megyében egyedül a pellérdi bekötőúton van teljes útzár vízátfolyás miatt.

Heid Petra, az Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság sajtóreferense közölte: a Karasica Szederkényben és Villányban csütörtökön tetőzött, a felső szakaszon nagyon lassú apadás kezdődött meg. A Baranya-csatorna vízszintje is csökken. A Fekete-víz Csányoszró térségében tetőzött pénteken.

Átszakadt a vasúti töltés gátja Hontnál 

Átszakadt a vasúti töltés gátja Hontnál, a kiöntött Ipoly folyó 50 lakóházat veszélyeztet a nyugat-nógrádi faluban - közölte a katasztrófavédelem pénteken az MTI-vel.

A polgármesteri hivatal épületét, valamint négy-öt házat már közrefogott a víz - mondta Szeles Péter, a megyei igazgatóság szóvivője.

Jelenleg nyolcvanan védekeznek a helyszínen. Kétezer homokzsákot már elszállítottak a településre, ahol még további ötezer zsákot igényeltek - tette hozzá.


 

OLDALTÖRÉS: Továbbra is áradnak a folyók Észak-Magyarországon

 

 

 

Továbbra is áradnak a folyók Észak-Magyarországon, mind a Bódva, mind a Hernád, mind pedig a Sajó soha nem látott vizet hoz magával, a tetőzéseket péntekre, szombatra, illetve vasárnapra várják a szakemberek, akik elhúzódó védekezésre rendezkedtek be; a Hernád és a Vadász patak áradása miatt elrendelték a Borsod megyei Ócsanálos lakosságának kitelepítését. A magyarországi folyókon mintegy 2.100 kilométer hosszan van készültség.

Ócsanáloson 273 embernek kell elhagynia otthonát. A kitelepítetteket Ongára viszik. Mindenkit felszólítottak, hogy készüljön fel, csomagolja össze a legszükségesebb holmikat, buszok és teherautók jönnek az emberekért. Ongán az általános iskolában és közintézményekben helyezik el a kitelepítetteket, ellátásukra felkészültek - közölte Madzin Tibor polgármester.

Ódor Ferenc, a Borsod megyei védelmi bizottság elnöke csütörtökön a településen tartott kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: Ócsanálosnál berendezkednek a védekezésre, de tervet készítenek a kitelepítésre is.

A Hernádtól fenyegetett falvak lakói nem emlékeznek az ideihez hasonló árvízre. A környéken sokan már csütörtökön összepakoltak, felkészülve az esetleges kitelepítésre, mások viszont akkor azt mondták: nem mennek sehová, védik vagyonukat, otthonukat.

Arra számítanak, hogy a térségben még öt-hat napig szükség lesz védekezésre.

Orbán Viktor miniszterelnök a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelényben pénteken kijelentette: sem pénzben, sem a védekezéshez szükséges eszközökben, sem az emberi erőforrásban nincs hiány, a baj az, hogy akármennyi mindennel is rendelkeznek, óriási ez a víztömeg.

A kormányfő és Pintér Sándor belügyminiszter, valamint az őket kísérő szakemberek egészen az edelényi Bódva-híd előtt lévő vízátfolyásnál, a 27-es számú főúton hömpölygő árban nézték meg a városban kialakult rendkívüli helyzetet, majd az erős sodrású elöntésen áthaladva Orbán Viktor egy kis járdaszigeten nyilatkozott a sajtó munkatársainak.

Úgy fogalmazott: azt tapasztalja, hogy ebben a rendkívüli helyzetben mindenki a maximális teljesítményt nyújtja. Kitartásra buzdította az embereket, utalva arra, hogy kedvezőtlen híreket kap a folyók külföldi vízgyűjtő területeinek időjárási körülményeiről, amellett a hazai területen is esik az eső.    

Mint mondta, példás az az összefogás, amely a védekezés során megmutatkozik, és a lakosok is elég gyorsan alkalmazkodnak a kialakult helyzethez. Érthető módon ragaszkodnak otthonaikhoz, de amikor gond van, belátják, hogy vannak olyan területek, amit már el kell hagyni.   

Hozzátette: a kitelepítések jó ütemben haladnak és kellő időben történnek, kiemelte, a legfontosabb, hogy nem történt még tragédia. Az emberélet fontosabb, mint az anyagi értékek, tehát túl kell élni ezt az időszakot, és utána megkezdeni az újjáépítést - mutatott rá a kormányfő.

Emlékeztetett arra, hogy az Orbán-kormánynak van gyakorlata az árvízi helyzet kezelésében, hiszen nem ez az első árvíz "amikor megpróbál bennünket a természet". 

A keletkezett károk helyreállítása kapcsán közölte: "toldozgatásoknak, foldozgatásoknak" nincs értelme, a károk elhárítására tervet dolgoznak ki, amely valamennyi - állami, önkormányzati tulajdonokban esett kár, magántulajdon, mezőgazdasági rész - területet érint. Ezáltal megújulhat a régió.

A Honvédelmi Minisztérium arról tájékoztatta közleményében az MTI-t: a honvédségnél felfüggesztették a kiképzéseket, gyakorlatokat, és szabadságon lévő katonákat rendeltek be, hogy segíthessék az árvíz elleni védekezést.

A közlemény szerint Hende Csaba honvédelmi miniszter utasítására a honvédség az árvízi védekezésre rendelte a békeidőben bekövetkező vészhelyzet elhárítására fönntartott tartalékerőket. A mintegy száz technikai eszközhöz csatlakozott ma reggel két Mi-17-es helikopter. Több mint ezer katona vesz részt az élet- és vagyonmentésben. A Főpolgármesteri Hivatal kora délután azt közölte: a Duna vízszintje 13 órakor Budapestnél elérte a 653-cm-es magasságot, ezért a Fővárosi Csatornázási Művek megkezdte az árvízvédelmi munka előkészületeit a Margitszigeten.

A tájékoztatás szerint a szakemberek a tetőzést hétfőre várják, a jelenlegi számítások szerint 815 centiméteres - plusz-mínusz 15 centiméter - vízállással (2006-ban 860 centiméteren tetőzött a folyó). A Margitsziget a Duna vízszintjének 800 centiméteres magasságában fekszik. 

A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint a hétvégére tervezett Szigeti Sportvarázst az árvízi helyzet nem veszélyezteti, az árvízvédelmi munka miatt azonban a sziget egyes részeit lezárják a lakosság elől.

Délután négy órakor megkezdődött a budai alsó rakpart lezárása a Margit hídtól északra eső szakaszon. A Halász utcától délre, a Lágymányosi hídig tartó rakpartszakaszt a jelenlegi állás szerint este hét órakor kell majd lezárni a forgalom elől. Szükség esetén, ha a Duna vízszintje a vártnál gyorsabban emelkedne, akkor a lezárásra hamarabb is kerülhet sor. A Halász utca és a Margit híd közötti szakaszt már korábban lezárták. A pesti oldalon a Kossuth tértől délre eső szakaszt 663 centiméternél kell majd lezárni az autósok elől.

Horváth Béla, a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgató-helyettese pénteken szolnoki sajtótájékoztatóján közölte, Szolnoknál 950 centiméter felett tetőző árhullám kialakulása várható. A felső szakaszokról érkező ismétlődő áradások következtében szombattól a Közép-Tisza teljes szakaszán áradásra kell számítani. A vízszintemelkedések üteme a következő két napban 1-2, majd ezt követően 4-12 centiméter között mozog naponta - mondta Horváth Béla.

Tájékoztatása szerint a péntek reggeli adatok alapján a Tisza Tokajnál már áradt, Szolnoknál 876 centimétert mutatott a vízmérce, de ez a tetőzés körüli állapot még az előző árhullám következménye.

Már a hivatalos vízmércét sem látni Szendrőben

Már a hivatalos vízmércét sem lehet látni a Borsod megyei Szendrőben, a Bódva árvize gyakorlatilag azt is elöntötte - közölte a település polgármestere péntek délután az MTI-vel.

Szaniszló János (független) tájékoztatása szerint 316 centiméter körül lehet a folyó vízállása, de pontos adatot az óriási víztömeg miatt nem tud mondani. 

A polgármester hozzátette, hogy a településen mintegy félezer embert kellett kiköltöztetni, szinte valamennyiüket rokonok, ismerősök fogadták be. Az idősek gondozóházából kimenekített embereket más-más helyre, kórházakban, illetve családtagoknál helyezték el.  

Szaniszló János közölte: a folyó még mindig árad, Szendrő térsége "altengerhez" hasonlítható. 

Tizenkét ház van veszélyben és kettő már összedőlt.

Orbán Viktor meglátogatta a kiköltöztetett embereket Edelényben

Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter pénteken délelőtt meglátogatta a Borsod megyei Edelényben az Egresi Iskolába költöztetett embereket, akiknek házait elöntötte a Bódva áradata.

A 24 kitelepített emberrel - köztük idős nők, férfiak - Orbán Viktor elbeszélgetett, sok erőt, jó egészséget és kitartást kívánt nekik a kialakult rendkívüli helyzetben. Közölte, reméli, hogy minél előbb visszatérhetnek majd otthonaikba.
Orbán Viktor miniszterelnökkel érkezett Pintér Sándor belügyminiszter, az iskolánál fogadta őket Bencze József országos rendőrfőkapitány, Tatár Attila országos katasztrófavédelmi főigazgató, Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés fideszes elnöke, egyben a megyei védelmi bizottság elnöke, Rétközi Ferenc, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője és Vereckei Csaba megyei rendőrfőkapitány. A találkozón jelen volt Molnár Oszkár, a település korábban fideszes, jelenleg független polgármestere, valamint az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakemberei is.
A kitelepítettek látogatása után az iskola felső emeletére vonultak a szakemberek, ahol ismertetik a településen, illetve a Bódva mentén és a megyében kialakult árvízi helyzetet.



Emberek, települések, utak a víz fogságában Borsodban

Ez idáig mintegy másfél ezer embernek kellett elhagynia otthonát az ár- és a belvíz miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol több településre nem lehet bemenni személyautóval, és tucatnyinál is több út járhatatlan.
Az elmúlt huszonnégy órában 12 ezren védekeztek a gátakon, a településeken. A legsúlyosabb a helyzet a Bódva által fenyegetett Edelényben, Szendrőládon, Szendrőn, de hasonló a helyzet a Hernád-mentén is - mondta az MTI-nek Bojti Imre ezredes, a megyei védelmi bizottság ügyeletese.
   
Az MTI információi szerint a honvédség újabb erői segítenek majd a védekezésben.
A katonák mellett tűzoltók, polgári védelmisek, rendőrök, a Bódva, a Sajó és a Hernád áradata által fenyegetett települések lakói dolgoznak a gátakon, erősítik, magasítják őket. Edelényben a honvédség szállító helikoptereit is bevették a védekezésbe péntek reggel.
A megyében sok út járhatatlan. Várhatóan pénteken kora délelőtt a Sajó áradása miatt lezárják Miskolc határában az M30-as autópálya csomópontját, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a megyét kettévágja a víz.

 

 

Óriási erővel önti el Edelényt a Bódva!

Óriási erővel önti el a borsodi Edelényt a Bódva; a városban a Bódva és az Újtemplom utcáknál csónakokkal menekítik a lakókat.

Vannak, akik nem akarják elhagyni otthonukat, őket erőszakkal nem hozzák ki. Az említett területre már gumicsizmával sem lehet bemenni, mert a rendőrök elmondása szerint a víz  olyan erővel zúdul, hogy kerítést is ledönt.  A településen a rendőrök, a tűzoltók, a vízügyi szakemberek próbálják menteni, ami még menthető. Most az a feladtuk a védekezőknek, hogy megpróbálják megfékezni a víz áradását. 

A posta utcájában is áll a víz. Ott egy pénzintézet, egy görög katolikus templom és a folyó felé vezető útszakasz áll vízben.  
Edelény  megközelíthetetlen. A város előtt, a 27-es főúton, a múcsonyi elágazásnál rendőrök állítják meg a járműveket, és akit csak lehet, eltérítenek, mert a városba nem lehet bejutni.

 


Helikopterek segítenek Edelényben a védekezésben

Reggel hat órától helikopterek segítenek Edelényben az árvízi védekezésben. Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója úgy tudja, hogy két helikoptert vetnek be arra, hogy a Bódva magasított töltése mentén átfolyó vizet megfékezzék. 

A védekezésbe bekapcsolódtak a Spider Speciális Mentők és a kelet-magyarországi mentőcsapat búvárai. A tűzoltók, a rendőrök, az önkéntesek mellett Szlovákiából érkezett református  önkéntesek is ott vannak a borsodi városban.  
A búvárok az MTI tudósítójának úgy fogalmaztak: a korábbi bordás megtámasztást, azt a több ezer homokzsákot, amely megtámasztotta a töltést, teljesen ellepte a víz. A töltés már alig látható, csak a töltés tetejére, az úgynevezett koronára épített homokzsákok látszanak ki. 

A Bódva áradata a 27-es főútra ömlik. A víz egy részét visszavezették a holtágba, de már az is telített. 
A város szennyvízcsatornájából bugyog fel a víz, néhány helyen szökőkútszerűen. Több ázott kóbor kutya sétál tanácstalanul a vízzel elárasztott utakon. 
Edelényt kettészeli a vízátfolyás, ezért csónakokkal próbálnak közlekedni. A szakemberek
most üzemelik be a csónakokat, amikre azért is szükség van, mert elzárt területen vannak a zsákok, a homok és a védekezők szálláshelye is. 
A holtág másik oldalán találhat a L'Huillier-Coburg kastély. Az MTI helyszínen lévő tudósítója ugyan nem látja a kastélyt, de úgy tűnik, nincs víz alatt, odáig nem ér el az áradás.

Lesodorta a töltésmagasítást a Bódva Edelényben

Lesodorta a töltésmagasítást a Bódva a Borsod megyei Edelénynél, a kisvasúti hídnál csütörtök éjjel - jelentett az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója péntekre virradóra.Egy méter magasan, mintegy 15 méternyi hosszon vitte le az ár a homokzsákokat. Először úgy tervezték, hogy az egészet megtámasztják géppel, de a szakemberek véleménye szerint ezzel már nem lehet megoldani a problémát.
Molnár Oszkár, Edelény független polgármestere az MTI-nek a helyszínen azt mondta: a Bódva út és az Újtemplom út lakóit kiköltöztetik a kitelepítési terv szerinti befogadó-helyre, elszállásolásukat közintézményben oldják meg. 
Négy helyet jelöltek ki egy esetleges kiköltöztetés esetére: három általános iskolát, illetve a pilléreken álló ifjúsági házat. Ennek a területnek a lakóit az utóbbiban helyezik el.

 

 

OLDALTÖRÉS: Továbbra is áradnak a folyók Észak-Magyarországon





Továbbra is áradnak a folyók Észak-Magyarországon





Továbbra is áradnak a folyók Észak-Magyarországon





Továbbra is áradnak a folyók Észak-Magyarországon

Továbbra is áradnak a folyók Észak-Magyarországon, mind a Bódva, mind a Hernád, mind pedig a Sajó soha nem látott vizet hoz magával, a tetőzéseket péntekre, szombatra, illetve vasárnapra várják a szakemberek, akik elhúzódó védekezésre rendezkedtek be.

Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) osztályvezetője az MTI-nek elmondta: a Sajó mind Szlovákiában, mind pedig Magyarországon árad, a folyó vízszintje várhatóan meghaladja az eddig mért legmagasabbat.
A Bódva vízgyűjtőjén az elmúlt 12 órában átlagosan 25-40 milliméternyi eső esett, több helyen jelenleg is esik. A folyó vízszintje minden eddigi rekordot megdönt, Hídvégardónál várhatóan 335, míg Szendrőnél 315 centiméterrel, illetve afölött várják a tetőzést.
A Hernádon is kritikus a helyzet. A magyar-szlovák határ térségében, Hidasnémetinél már 44 centiméterrel magasabb a víz szintje, mint az eddig mért legmagasabb szint. A mérce 478 centiméteres vízállást mutatott péntek reggel.
Árad a Bodrog és a Tisza is. A Bodrogon a harmadfokú árvízvédelmi készültségi szintet jelentősen meghaladó vízállást prognosztizálnak a szakemberek.


Nyolc lakóház vízben áll Ipolytarnócon

Nyolc lakóház hatvan órája vízben áll a Nógrád megyei Ipolytarnócon, a homokzsákokkal már megfékezhetetlen Ipoly folyó először szerdán kora hajnalban öntött ki - mondta Szabó Tibor polgármester az MTI-nek pénteken.

Egy házban már a falakon belül is bokáig ér a víz - mondta a polgármester, aki az MTI megkeresése idején a károsult házakat járta, és fényképezte a repedéseket, hogy a felvételeket elküldje a katasztrófavédelemnek.
Arra a kérdésre, hogy lakhatók lesznek-e még ezek a házak, azt mondta, ezt majd szakembernek kell megítélnie.
Az Ipoly vízszintje elérte az eddigi legnagyobb magasságot, jelenleg 426 centiméteren stagnál - közölte a polgármester. 
Szabó Tibor elmondta: az Ipolyt homokzsákokkal már nem lehet megfékezni, a víz 600 méter hosszan ömlött ki a folyóból.
Ehhez már rendes töltés kell - tette hozzá.
Ipolytarnócon már kedden este kiköltöztettek 12 embert, akkor még három helyen lépett ki medréből a folyó. A 36 veszélyeztetett lakó közül a csütörtök éjszakát már 23-an töltötték a menedékhelyen, rokonoknál, vagy az önkormányzat komfort nélküli házaiban.
Tizenhárom lakó saját felelősségére otthonában maradt.
 Az emberek rendkívül elkeseredettek - mondta a polgármester.
 Ipolytarnóc ügyében már a vízügyi és az önkormányzati minisztériumot is megkereste Nógrád megye önkormányzata, mert a falu 1998 óta rendszeresen homokzsákos védekezésre kényszerül az Ipoly tavaszi és késő őszi áradásai miatt.
Javasolták már árvízvédelmi töltés megépítését, és azt is, hogy állami költségvetésből váltsák meg az árvíz által veszélyeztetett lakóházakat.
A problémát mindkét miniszter elismerte, de mivel áprilisban levélben közölték, hogy "nem rendelkeznek eszközökkel a probléma megoldására", a megyei önkormányzat felterjesztési jogával élve a vízgazdálkodásról szóló törvény módosítását kezdeményezte. Javaslatuk szerint az államhatárt érintő folyók tekintetében kizárólag az állam feladata lenne a védelmi feladatok ellátása - mondta a polgármester.

 

OLDALTÖRÉS: Miskolc zárva, megközelíthetetlenné vált Szendrő is






Miskolc zárva






Miskolc zárva






Miskolc zárva

Miskolc zárva, a várost észak-keleti irányba, Kassa, illetve Sátoraljaújhely felé már nem lehet elhagyni, miként az onnan érkezők sem tudnak bejutni a borsodi megyeszékhelyre, a város határában már a Sajó az úr.

A megyében kialakult rendkívüli árvízhelyzet miatt a Miskolcra be- és kivezető útszakaszokon a közlekedők terelésekkel és jelentős torlódásokkal számoljanak - mondta Gaskó Bertalan, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek.
Miskolcra a 3-as számú fő út - Arnót, Szikszó és Szerencs irányából - bevezető négysávos útszakaszát lezárták, a felsőzsolcai körforgalmon a rendőrség csak tömegközlekedési és szolgáltatói járműveket engedi át. 
Az árvíz miatt az autópálya kezelője az M30-as Miskolc-Nyékládháza közötti szakaszát díjmentessé tette, a rendőrök a Miskolcról Felsőzsolca irányába menő forgalmat az M30-as autópályára terelik fel.

 

Megközelíthetetlenné vált Szendrő is


Vízátfolyás miatt mindkét irányból megközelíthetetlenné vált a Borsod megyei Szendrő péntekre virradóra, ugyanis Edelény felől is lezárták az utat, és Szalonnán is kiöntött a Bódva.

Szendrőnél a folyó vízszintje jelenleg 311 centiméter körül van, és a tapasztalatok szerint még mindig árad. A település északi részénél (Szalonna felé) gyakorlatilag utcák állnak vízben, pénteken pedig a Szuhogy felé vezető útnál lévő házakat áramtalanítják, mert már ott is magas a víz szintje.
Szaniszló János, a település független polgármestere az MTI-nek azt mondta: már nem tudnak hol védekezni, a töltésmagasításokon is átbukik a víz. A polgármester arról is beszámolt, hogy információi szerint a csütörtöki és a péntekre virradóra leesett csapadékmennyiség miatt a környéken a kis patakok vize is jócskán megáradt, ezek a vízfolyások tovább táplálják a Bódvát, valamint már a rakacai víztározóban is nagy a víztömeg, tehát ott is automatikusan engedi a rendszer a vizet.

 

OLDALTÖRÉS: Éjfélre lezárják a fővárosi védvonal kapuit











Éjfélre lezárják a fővárosi védvonal kapuit


Éjfélre lezárja a Duna fővárosi szakaszát védő 90 kilométernyi fővédvonal összes kapuját a Fővárosi Csatornázási Művek - írja a cég az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Nyolcméteres vízállásig 31 csatornazsilip és 43 árvízi kapu állja majd a víz útját.
Budapesten a Fővárosi Csatornázási Művek teljes állománya átállt "árvízi üzemmódra", folyamatosan dolgoznak azon, hogy a hétfőre várható 8 méteres árvízszinttől megvédjék a várost.
A tisztító- és átemelőtelepeket még csütörtökön átállították árvízi üzemmódra. A vízállásnak megfelelően haladva a csütörtöki 15 csatornazsilip-zárást pénteken további 16 követi. A felszínen negyven árvízi kaput kell még a nap folyamán lezárni.

Esztergomban fél métert emelkedett a Duna

Esztergomban egy nap alatt csaknem fél métert emelkedett a Duna vízszintje, ezért megkezdték a felkészülést az árvízre - tájékoztatta a város sajtóreferense pénteken az MTI-t.

A város útfenntartó cégének 30 munkatársa és a Roma Foglalkoztató Kft. nyolc embere felkészült a Prímás-szigeten a zeneiskola és a sportcsarnok homokzsákokkal történő védésére, továbbá ideiglenes árvízvédelmi töltést építenek az Esztergom-Szentgyörgymező Molnár Géza sor Duna felőli végén. Péntek reggelig száz köbméter homokot szállítottak a védekezési területekre - közölte Takács István.
A 11-es főút Esztergomból Tát felé vezető szakaszát a megyei közútkezelő lezárta, így Tátot Esztergom-Kertvároson keresztül, a 117-es úton lehet megközelíteni.

Másodfokú készültség lép életbe az éjszaka Győrnél


 Az éjjel várhatóan másodfokú árvízvédelmi készültséget kell bevezeti Győrnél, ahol vasárnapról hétfőre virradóra tetőzhet a Mosoni-Duna - közölte Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője pénteken az MTI-vel.

Az előrejelzés szerint a Nagy-Duna nem a Szigetközben, hanem lejjebb okozhat majd komoly gondokat - mondta.
az igazgató. Mint hozzátette: a Cuhai-Bakony-éren az esőzések miatt újabb árhullám alakult ki, ezért azt kérték, hogy egy nappal hosszabbítsák meg a katonák péntek estig szóló kirendelését, noha a mostani hatvanas létszám helyett csak harminc embert kértek.

 
Víz alatt a győri rakpart

 Péntek reggelre víz alá került a győri rakpart, de akadt, akinek az előző esti figyelmeztetés későn érkezett. Fél tizenegy körül egy koros furgon áll ugyanis a Dunakapu tér alatt, a rakparti parkolóban; a Mosoni-Duna már a jármű kerekeit nyaldosta, A kivezető utat mindkét irányba legalább keréktetőig érő víz borította már.
 A szemközti oldal csónakházaiból már a hajókat mentették; több telepakolt utánfutót lehetett látni a környéken. 
Az MTI információja szerint jelenleg is tanácskozik a megyei védelmi bizottság, amely a kialakult helyzetet értékeli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!