Belföld

2010.06.07. 16:14

Árvíz - Apad a Bódva Szendrőben és Edelényben, tetőzik a Duna Budapestnél

Budapest - Apad a Bódva a Borsod megyei Szendrőben és Edelényben is, mindkét településen látható módon húzódik vissza az utcáról az áradat. Eközben a Duna tetőzését várják este Budapesten, a folyó szintje a fővárosnál 819 centiméter volt a délután 2 órai mérés alapján; a fővárosban továbbra is intenzív a védekezés, lakóövezetek nincsenek veszélyben.

MTI

Sólyom László köztársasági elnök hétfőn a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolcára látogatott. Kijelentette: a látvány rendkívüli és tragikus, az összefogás elismerésre méltó. Úgy fogalmazott: csak elismerés jár a katasztrófavédelemnek, a honvédségnek, a polgári védelemnek és azoknak a civileknek, akik másokon is segítettek. Mint mondta, nehézséget okoz a védekezés koordinálásában, hogy az egyes gátszakaszok eltérő tulajdonban vannak, valamint az, hogy ártérre is épültek az utóbbi években házak.   

Az árvíz miatt kitelepítettek száma az országban már csaknem négyezerre emelkedett; jelenleg tizenkét megye 265 településén védekeznek az ár ellen, a helyzet továbbra is a Sajó és a Hernád mentén a legkritikusabb. Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára rendkívüli tanévzárás elrendelését kérte az árvízzel sújtott borsodi települések jegyzőitől. 

A munka java továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén megyére koncentrálódik, ott 18.500 ember vesz részt a védekezésben. Az országban 23.145 rendőr, tűzoltó, vámos, katona, vízügyi szakember és önkéntes dolgozik az árvízi védekezésen - közölte Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője.Közlése szerint elképzelhető, hogy a nap folyamán a kitelepítettek száma nőni fog, mert a nagyon lassú apadásnak indult ár után veszik észre a lakók, hogy házuk megsüllyedt, a falak megrepedeztek.

Felsőzsolcán összedőlt körülbelül negyven vályogház. A faluból kitelepítettek közül 630 embert Miskolcon helyeztek el, a többi kimenekített rokonokhoz, ismerősökhöz ment. Borsodban délelőtt tizenhét elzárt település volt: Galács, Abod, Andrástanya, Ládbesenyő, Balajt, Martonyi, Meszes, Sajógalgóc, Sajóvelezd, Hernádszentandrás, Tornaszentandrás, Tornabarakony, Halmaj, Kiskinizs, Nagykinizs, Hernádkércs és Felsődobsza.

A Sajón és a Hernádon eddig nem látott árhullám vonul le, a legfrissebb számítások szerint emiatt Szolnoknál tíz méter felett tetőzik majd a Tisza; ha a szükség úgy hozza, az egyéb védekezési lehetőségek mellett megnyitják a tiszaroffi szükségtározót is - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője hétfőn Szolnokon.

Az eddig mért legnagyobb vízálláshoz közeli tetőzés várható a Tiszán, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig) területén - mondta Bara Sándor, az igazgatóság védelemvezetője. Az árhullám biztonságos levezetése érdekében a tiszai védelmi szakaszokon megkezdték a homokzsákok töltését - tette hozzá. Tájékoztatása szerint térségükben négy védelmi szakaszon van árvízvédelmi készültség: a Tiszán és a Hortobágy-Berettyón 134 kilométeres szakaszon harmadfokú, a Berettyón 35 kilométer hosszúságban elsőfokú a riasztás.

Az Útinform tájékoztatása szerint 86 útszakaszon van teljes, 15 szakaszon félpályás útlezárás. A Mávinform szerint kissé javult a vasúti közlekedés hétfőn, Észak-Magyarországon a korlátozások enyhültek, de még mindig sok helyen vonatpótló buszok közlekedésére kell számítani, a Dunántúlon a Duna vízszintjének emelkedése miatt több korlátozás továbbra is érvényben maradt.

A hazai folyókon 3.088 kilométer hosszon van védelmi készültség, 1.235 kilométeren harmadfokú, 581 kilométer hosszon másodfokú a készültség. Rendkívüli készenlét 229 kilométeren van érvényben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!