Belföld

2010.07.22. 19:54

Orbán: három év múlva is lesz bankadó

Budapest - A miniszterelnök szerint a gazdasági és pénzügyi törvénycsomagban szereplő bankadó három év múlva történő esetleges kivezetése nem jelenti azt, hogy Magyarországon nem lesz bankadó.

MTI

A kormány a későbbiekben megfontolja az amerikai típusú bankadó bevezetésének lehetőségét - közölte Orbán Viktor az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló törvényjavaslat záróvitájában csütörtökön az Országgyűlésben.

Kiemelte: "most más típusú bankadónk van", amely idénre és a következő évre rögzített összeget ró a pénzügyi szférára, a 2012-es esztendőre pedig alkulehetőséget ad a szabályozás kivezetésére. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Magyarországon három év múlva nem lesz bankadó; "az a kérdés, hogy milyen típusú bankadó lép a kétségkívül magas, agresszívnek minősíthető, a magyar gazdaság bajaihoz mért nagyságrendű jelenlegi helyébe" - mondta a kormányfő.

Rámutatott: ennek eldöntése előtt meg kell nézni, hogy milyen megoldások születnek addig Európában és az Egyesült Államokban.

A miniszterelnök Ertsey Katalin felszólalására reagált. Az LMP politikusa emlékeztetett: az amerikai elnök szerdán aláírta a Wall Street reformjáról és a fogyasztók védelméről szóló törvénycsomagot, Magyarországon azonban a bankok az ügyfeleikre terhelhetik a megemelkedett költségeiket és ezt szerinte meg is fogják tenni.

Ertsey Katalin elmondta, hogy a kormány csak átmeneti időre vezeti be a bankadót, az extraprofit későbbi megadóztatásáról azonban nem döntött, így majd "visszaáll minden az eredeti kerékvágásba".

"Tényleg ezt várják öntől a választói? Nem kellene inkább egy átfogó, komoly szabályozást alkotni, amely valódi felelősségre, köztehervállalásra kötelezi a pénzügyi szektort?" - tette fel a kérdést.

Orbán Viktor úgy felelt: ha a bankadót valóban olyan egyszerű lenne áthárítani az emberekre, a bankok nem mozgatnának meg "sziklanagyságú köveket" és nem elleneznék körömszakadtáig a különadó bevezetését.

Az Országgyűlés a záróvitát követően elfogadta a gazdasági és pénzügyi törvénycsomagot, amely a többi között két ütemben különadó befizetésére kötelezi a pénzügyi szférát és megszünteti a devizaalapú jelzáloghitelezést.

A Ház 301 igen szavazattal, 12 nem ellenében, egy tartózkodással hozta meg a döntését. A kormánypárti frakciók mellett a Jobbik is megszavazta a javaslatot, az LMP képviselői nemmel voksoltak, a szocialista politikusok pedig nem nyomtak gombot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!