Belföld

2010.07.01. 10:05

Semjén: Magyarország kiáll Olaszország mellett a feszület-ügyben

Budapest - Magyarország is csatlakozik azon országokhoz, amelyek kiálltak Olaszország mellett a feszületek elhelyezése ügyében tavaly hozott strasbourgi bírósági döntés kapcsán. Semjén Zsolt szerint a vallási szimbólumok számos esetben nem az állam hitbéli elköteleződését jelentik, hanem részei egyfajta kulturális örökségnek.

MTI

Az Európa Tanács égisze alatt működő, strasbourgi székhelyű bíróság tavaly november 3-án elmarasztalta Olaszországot, és megállapította, hogy az iskolában elhelyezett kereszt sérti egyfelől a szülők jogát ahhoz, hogy saját lelkiismeretük szerinti nevelést biztosítsanak gyermekeiknek, másfelől az iskolások vallásszabadsághoz fűződő jogát. Az Emberi Jogok Európai Bíróságánál Olaszország a bírósági tiltás megváltoztatását kérelmezte szerdán.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy Magyarország Olaszországot támogató álláspontjáról kormányhatározat született.

Mint kifejtette: kiállnak amellett, hogy például a kereszt nem pusztán vallási szimbólum, hanem számos népnek az identitásához, kulturális-nemzeti önazonosságához tartozik.   

A kereszténydemokrata politikus kiemelte: emberi jogi szempontból is úgy látják, hogy a vallási szimbólumok számos esetben nem az állam hitbéli elköteleződését jelentik, hanem részei egyfajta kulturális örökségnek. Emlékeztetett arra, hogy a Magyar Köztársaság címerében is ott van a kettős kereszt, vagy a Szent Koronán a kereszt.

A KDNP elnöke a tavalyi ítéletet abszurdnak nevezte emberi jogi szempontból. Ezzel a diszkriminatív, számos európai egyezménybe ütköző, ráadásul a nemzeti kultúrákat és hagyományokat semmibe vevő ítélettel szemben csatlakoznak Olaszország szempontjaihoz - mutatott rá.

Az emberi jogi bíróság tavaly novemberi döntése hatalmas vihart kavart az olasz közvéleményben, s ha jogerőssé válik, precedensként szolgálhat majd az Európa Tanács 47 országában. Az ECHR immár végleges, kényszerítő erejű ítélete néhány hónapon belül várható. A tiltás jogerőre emelkedésétől tartva több ország (így például Bulgária, Görögország és Oroszország, Románia, Ausztria, Lengyelország) csatlakozott különböző formákban az olasz kérelemhez, amelyben a korábbi bírósági tiltás megváltoztatását kérik.

Az ügy a 2001-2002-es tanévre nyúlik vissza. A felperes Solie Lautsi olasz állampolgárságú nő, Abano Terme-i lakos volt, akinek akkor 11, illetve 13 éves két gyermeke a helyi általános iskolába járt, ahol minden osztályterem falán feszület volt elhelyezve. Lautsi szerint ez sértette az állam és az egyház szétválasztásának az elvét, ezért panaszt tett az iskolánál. Panaszát elutasították, de ő végigjárta az összes olaszországi jogorvoslati lehetőséget, ami előfeltétele volt annak, hogy Strasbourghoz fordulhasson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!