Belföld

2010.09.01. 11:54

Nem lesz vényköteles az Algoflex-termékek többsége

Csak az Algoflex gél lesz szeptember 15-től vényköteles, a termékcsalád többi készítménye nem - közölte a gyártó szerdán az MTI-vel.

MTI

Az Európai Gyógyszerügynökség döntése az Algoflex gélen kívül nem érint semmilyen más Algoflex-terméket, mert azok nem a vénykötelessé tett ketoprofen hatóanyag tartalommal rendelkeznek, így továbbra is vény nélkül lesznek kaphatóak - tudatta a sanofi-aventis/Chinoin.

Szeptember 15-től több gyulladásgátlót és fájdalomcsillapítót csak recept ellenében lehet kiváltani; a szigorításról az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) döntött.

Az ügynökség ajánlása értelmében szeptember közepétől a ketoprofen hatóanyagot tartalmazó készítmények lesznek vénykötelesek. Ilyen hatóanyagot tartalmaz például az Algoflex gél, a Fastum gél, a Keplat gyógyszeres tapasz és a Ketospray is, ezeket a szereket leginkább ízületi, reumás és csontfájdalmakra, valamint sportsérülések kezelésére használják.

Vizsgálatai során az EMA arra a következtetésre jutott, hogy a ketoprofen alkalmazásának előnyei továbbra is meghaladják a kockázatokat, további intézkedések szükségesek ahhoz, hogy minimálisra lehessen csökkenteni a nemkívánatos allergiás reakciók előfordulását. Ennek értelmében módosul az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató, illetve a ketoprofent tartalmazó készítményeket ezentúl csak receptre adják ki - közölte a gyógyszerügynökség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!