Belföld

2011.01.05. 12:29

Különleges herendi az EU-elnökség tiszteletére

A soros elnökség tiszteletére különleges óriási vázát készített a Herendi Porcelánmanufaktúra. A Viktória mintával díszített vázán az Európai Unió tagállamainak himnuszaiból vett részletek olvashatóak.

Szabados Judit

A porcelán magassága egy méter, tömege pedig csaknem 25 kilogramm, s a legismertebb herendi mintával, az egykori brit uralkodóról elnevezett Viktória mintával díszítették. A dekor halványzöld színű virágai és lepkéi között arany betűkkel az Európai Unió tagállamainak himnuszaiból vett részletek olvashatók.

- Elkészítésének technikai nehézségei főleg méretéből és súlyából fakadnak. Igen nagy tapasztalatot kíván a váza testének öntése, áttörése és égetése is, mely munkák a legtapasztaltabb kollégák bevonását igényelték. Festésének nehézségét leginkább az adta, hogy felülete csaknem teljes egészében mintával vagy ornamentikával lett dekorálva - számolt be Köller Tamás, a Herendi Porcelánmanufaktúra marketingmenedzsere.

- Komoly tervezést igényelt a festések sorrendjének meghatározása, a szabad felületekhez való folyamatos hozzáférés, de még a váza mozgatása, forgatása is - tette hozzá. A herendi váza az elnökség időszaka alatt a magyarországi informális tanácsülések jelentős részének otthont adó gödöllői Grassalkovich-kastélyban lesz látható. Későbbi sorsát a Külügyminisztérium határozza meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!