Belföld

2011.02.20. 17:40

Pályázz és boldogulsz? - Falumentő ötletek

Megyei körkép - Hol vannak már azok az idők, amikor mezőgazdaságból meg lehetet élni falun, holott mást sem hallani, mint hogy mind nehezebben elégíthető ki a világ növekvő élelmiszer-szükségelete, s ezért élelmiszerár robbanás várható. Szavakban folyamatosan a gazdák védelmét hirdetik az agrárkormányok, de hogy milyen eredménnyel, azt a sertéstartó és a baromfitenyésztő kisvállalkozások leépülése mutatja.

Munkatársainktól

Úgy tűnik inkább más, divatosabb  munkahelyteremtő ötletek kellenek. Például egyre több faluban elengedik az iparűzési és az építményadót, hogy ezzel betelepülő vállalkozásokat vonzanak, az ország más részein vannak már ilyen sikertörténetek. De évekkel ezelőtt a Veszprém melletti Nemesvámos jövőjét is az alacsonyan tartott iparűzési adóval alapozták meg. Nagygyimóton is engednének az iparűzési adóból.

 

 


Nagygyimóton is azon dolgoznak, hogy vonzóvá tegyék a települést a befektetők számára. Szaller Zsolt polgármestertől megtudtuk, új munkahelyek teremtése érdekében tárgyalnak például benzinkút és hozzá kapcsolódó shop építéséről.
- Rendelkezünk egy ipari területtel, amire már akadt érdeklődő. Támogatásként, a gazdaság élénkítéséért az iparűzési adóból tudnánk kedvezményeket adni, illetve akár el is törölni  jelentette ki Nagygyimót polgármestere. Hozzáfűzte, minden bizonnyal  jobban járnának például a betelepülő vállalkozások gépkocsijai után fizetendő súlyadóval, mint az iparűzésivel.
 
- Tervünk az is, hogy egy kis ipari parkot hozzunk létre, ennek a pályázati részéről éppen most tárgyaltunk. A nagygyimóti kertészek, kertbarátok is aktívak, a napokban rendezzük a Gerence-parti települések első közös borversenyét, erre több mint hatvanan jelentkeztek. Ebben is óriási lehetőség van. Ahogy a megbeszéléseken részt veszek, azt tapasztalom, hogy kiváló ötletek merülnek fel, amikből már ha egy megvalósul, hasznos lehet  - fogalmazott Nagygyimót első embere.

 



A településen egyébként vannak, akik még mindig bíznak a "Dolgozz és boldogulni fogsz!" mondásban. Ők azok, akik mindenféle rossz tapasztalat ellenére azért sem hagynak fel például a sertéstenyésztéssel. Ilyen Szalay Imre is, akinek a fia azonban inkább már kutyatenyésztéssel foglalkozik.
A fiatalok új ötletekkel jönnek. Először Kelet-Magyarországról lehetett hallani egy elszegényedett kis településről, ahol eltörölték az iparűzési adót, ezt interneten meg is hirdették, ennek örömére áttette székhelyét hozzájuk egy nagy szállítmányozó cég. Azóta a súlyadóból vígan megélnek és munkahelyek is nyíltak, igaz, hogy  főleg nyelveket beszélő, számítógép-kezelésben, logisztikában jártas fiatalok előtt, de akkor is megérte. Mert például így van pénzük pályázati önrészre, ami azért fontos, mert a mai világban köztudottan a pályázatokon nyert pénzekből lehet igazán nagyot előrelépni. 

Megyénkből a Veszprém melletti Nemesvámoson jött be valami hasonló módszer. De meséljen erről Fodor István, aki a rendszerváltás után tizenhat éven át irányította a falut: 1993-ban 3 ezrelék volt náluk ez az adónem, s négy év után jutottak csak el az egy százalékig. Hat esztendő elteltével álltak be a jelenlegi két százalékra, ami a településnek évente 180200 millió forintos bevételt jelent. 

 


 
Az egykori elöljáró azt mondja, annak idején az alacsonyan tartott iparűzési adóval akarták elősegíteni mind több vállalkozó betelepülését. Ez sikerült is, ezek után emelni kellett a szolgáltatás színvonalát: új utakat építettek, bővítették a közműhálózatot, az iskola új tantermeket és tornacsarnokot kapott, korszerűsödött a háziorvosi szolgálat. Húsz év alatt ezerrel gyarapodott a település lakossága. Ahhoz, hogy a növekvő igényeknek eleget tudjanak tenni, miközben csökkent az önkormányzatok állami támogatása, végül is kénytelenek voltak felhagyni az alacsony adó helyi politikájával.
 
Balatonedericsen nem növelték az iparűzési adó mértékét, és a többi helyi adó is csak az infláció mértékében emelkedik az idén, tájékoztatta lapunkat Tóth Péter. A polgármester elmondta,  közvetlenül nehéz az önkormányzatnak munkahelyet teremteni, de a lehetőségekhez képest kedvező gazdasági környezet megőrzésével a meglévő vállalkozásokat szeretnék mindenképpen megtartani. Balatonedericsen működik több borászat, van építőipari vállalkozás, illetve vendéglátás, amely munkahelyeket teremt az önkormányzati intézményeken kívül.

A közfoglalkoztatásban részt vevők kapcsán jegyezte meg a polgármester, hogy itt is szűkültek a lehetőségek, a vonatkozó pályázati források a korábbihoz képest kevesebb ember foglalkoztatását biztosítják.


 

Még itt sem dolgozik mindenki

Noszlop  - Bár több munkáltató található a településen, mint vidéken másutt, mindennek ellenére a munkanélküliek aránya itt is 10 százalék fölött van. Ugyanis nem mindenki alkalmas az elsősorban irodaszékeket gyártó Bock Kft. által kínált munka végzésére, másrészt pedig vannak, akik nem akarnak dolgozni - tudtuk meg Pintér Ferenc polgármestertől. Hozzáfűzte, sajnos közfoglalkoztatásra idén már csak a tavalyi összeg felét, 4,5 milliót fordíthatnak, ami kevés.
Noszlopon a Bock Hungária Kft. és a Bock 5. Kft. összesen több mint 300 főt foglalkoztat. A cég 2003-ban települt a községbe, akkor még csak 25 munkahellyel. Jelenleg is terjeszkednek, hamarosan újabb csarnokot adnak át a településen. A társaságon kívül az önkormányzat a falu nagyobb foglalkoztatója, illetve a Lucullus fogadó és savanyítóüzem.
 




Szerintem

A felhőkarcolókban tanyákról, pici falvakról álmodoznak az emberek. Természetközeli, kellemesebb környezetet szeretnének, ahol ráadásul az ingatlan is olcsóbb és alacsonyabb a rezsi. Csak hát falun nincs munka.  Persze, amióta van internet, a távmunka nem lehet akadály. Faluról is be lehet dolgozni, meg saját
biovállalkozást is be lehet indítani  biokertészettel, kecskefarmmal, sajtkészítéssel.  Csakhogy ez rengeteg munkával és sok kockázattal járna. Márpedig nálunk már jó ideje nem hiszünk a dolgozz és boldogulni fogsz! mondásban.  Azért nem hiszünk benne, mert nem igaz.  Csak a vak nem látja, hogy a munkán kívül minden más jobban jövedelmez. Például pályázatokból is százszor jobban meg lehet élni, mint kétkezi munkából. Na de pályázni faluról is lehet.

Bartuc Gabriella
[email protected]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!