Belföld

2011.05.02. 06:06

Elballagtak Veszprém megye középiskoláiban a végzős diákok (Képgalériák)

Megyei körkép – Veszprém megye középiskoláiban is az elmúlt hétvégén tartották a ballagásokat. A végzősök boldogan ünnepeltek, hétfőn azonban kezdődik az első megmérettetés: az írásbeli érettségi vizsga.

Munkatársainktól

Veszprém megyében 42 vizsgahelyszínen 4466 diák kezdheti meg az érettségit. A vizsgázók száma 2,19 százalékkal növekedett a tavalyi évhez képest – tájékoztatott a Veszprém Megyei Kormányhivatal vezetője. Dr. Kovács Zoltán elmondta, az emelt szintű érettségi vizsgákat a közép-dunántúli régióban a Veszprém Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztálya szervezi. Megyénkben három helyszínen, a Vetési Albert Gimnáziumban, a Lovassy László Gimnáziumban és a Pannon Egyetemen tehetnek emelt szintű vizsgát a végzős diákok. Veszprém megyében emelt szintű érettségi vizsgára 2501 diák jelentkezett, ez a tavalyi évhez képest csaknem húszszázalékos növekedést jelent. Közülük a legtöbben angol nyelvből, történelemből és biológiából tesznek emelt szintű vizsgát.

A magyar középiskolások hetedik alkalommal vizsgáznak a kétszintű érettségi rendszerben. Hétfőn a közép-, illetve emelt szintű magyar nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődik a vizsgaidőszak, kedden a matematikával, szerdán a történelemmel, majd az idegen nyelvekkel folytatódik az érettségi.


A veszprémi Vetési gimnázium ballagó diákjai megható beszédekkel búcsúztak iskolájuktól. „Törtünk karokat, falakat és néha szíveket”, mondta egyikük, míg egy másik végzős arról beszélt, nemcsak tanáraiknak köszönik az elmúlt éveket, hanem megemlítették a kertész bácsi, a büfés néni és a kisbusz sofőrjének munkáját is, hiszen valamilyen módon ők is részesei voltak életüknek. A Vetésiben öt osztály tanulói fejezték be gimnázumi tanulmányaikat.

A nagy tömegből Szedlák Réka 13. d osztályos tanulót szólítottuk meg és kérdeztük arról, hogyan éli meg ezeket a fontos napokat. – Jól éreztem magam, nem vagyok szomorú. Itt most véget ér ugyan egy út, de kezdődik egy újabb. Az osztályfőnökünk a ballagás előtt mondott egy szívhez szóló beszédet, és mi is felevenítettünk jó pár szép emléket az elmúlt évekből. A ballagás után családi körben ünnepelünk, édesanyám csaknem húsz vendégre főzött ebédet – mondja Réka, aki a vasárnapot leginkább pihenéssel, ráhangolódással töltötte.
– Hétfőn a magyar érettségivel kezdünk, azt még átnézem egyszer. Nagyon izgulós vagyok, de a szüleim próbálnak nyugtatgatni, hogy minden rendben lesz. Azt hiszem, egy kis csokoládét viszek magammal, az már a próbaérettségin is segített. Kedden matematikából, szerdán történelemből vizsgázok, az emelt szintű spanyol érettségim pedig majd csak két hét múlva lesz, bevallom, ettől tartok leginkább – tette hozzá kérdésünkre Réka, aki az ELTE Bölcsészettudományi Karának romanisztika–spanyol és magyar szakára adta be jelentkezési lapját. Az egyetem elvégzése után pedig mindenképpen valamilyen kreatív munkát szeretne végezni, szívesen lenne tolmács vagy tanítana kisgyerekeket spanyol nyelvre.


Több mint százötven végzős diákot búcsúztattak szombaton Tapolcán. A Batsányi János Gimnázium és Kollégium és a Széchenyi István Szakképző Iskola ballagóit hagyományosan a város főterén, a Szentháromság-szobor előtt köszöntötték. Császár László polgármester beszédében hangsúlyozta, hogy a város mindig visszavárja az itt tanuló diákokat, bárhova is sodorja őket az élet. A búcsúzó szavak és a Szózat közös eléneklése után a két iskola végzősei az osztályfőnökök vezetésével, halk éneklés mellett visszasétáltak iskolájukba, ahol bensőségesebb hangulatban folytatódott a számukra minden bizonnyal feledhetetlen perceket jelentő ballagás.

A Széchenyi István Szakképző Iskolából egyébként kereskedelem–marketing, informatika szakközépiskolai osztály, vendéglátás– idegenforgalom szakközépiskolai osztály, élelmiszer- és vegyiáru-eladó osztály, valalamint pincér-szakács osztály ballagott. 

Sümegen a szemerkélő esőben Tobakné Bella Mária igazgató köszönt el a Kisfaludy Sándor Gimnázium és Szakközépiskola hetvenhét ballagó diákjától az intézmény udvarán.

Pápán családtagoktól, barátoktól övezve, iskoláik zászlaja alatt vonultak a Türr gimnázium elé a város öt középiskolájának végzősei, hogy aztán együtt induljanak a szabadtéri színpadon tartott központi ballagásra. Itt már zúgott a refis kórus, majd az ünnepi hangulatot fokozó szavalatot követően Unger Tamás alpolgármester osztotta meg ünnepi gondolatait a harminc ballagó osztály hétszázkilencvenhét diákjával és az elérzékenyült szülőkkel.


– Egész életünk vándorút. Szüntelen búcsú attól, ami van, és szüntelen indulás afelé, amiről nem tudjuk még, nem is tudhatjuk, hogy hová vezet. Életünk kiemelt pontjain, az ünnepeken fokozottan szembesülünk a legnagyobb és legfontosabb kérdésekkel: honnan érkeztünk és hová tartunk, miért is vagyunk e világon, és mi dolgunk benne – fogalmazott a város alpolgármestere, aki útravalóul jó tanácsokkal, intelmekkel is ellátta a ballagókat.
A Csillagok aranya című dal nemcsak a diákoknak, de a színpadon helyet foglaló intézményvezetőknek és a város vezetésének is szólt, majd Jabronka Richárd petőfis diák búcsúzott a várostól és diáktársaitól. Ezt követően Unger Tamás felnőtt pápai polgárrá fogadta Baranyai Rékát, a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola, és Cserkuti Gábort, az Acsády Ignác Szakképző Iskola végzőseit, akik társaik nevében ígéretet tettek arra, hogy volt pápai diákként öregbítik a város hírnevét. A megható Magányos csónak című dalt követően a Jókai művelődési központ Vadvirág néptáncegyüttese koreográfiáját könnyezték meg a résztvevők. A ballagás a Szózattal zárult, majd az ifjú felnőttek családi körben folytatták az ünnepet.   

Jövőre újabb változások

Idén hetedszer vizsgáznak a középiskolások a kétszintű érettségi rendszerben. Aki jövőre felvételizik, annak a tanulmányi pontjait másként számolják: eddig a diákok dönthették el, hogy a magyar, a matematika, a történelem és az idegen nyelv mellett melyik tantárgy év végi jegyét számítják be az összpontszámba, jövőre azonban egy természettudományos tárgy eredményeit mindenképpen figyelembe kell majd venni.  


Szerintem - Újságírói jegyzet

Neked, aki ma vizsgázol. Akiért annyit izgultak, aggódtak, virrasztottak a szülei, és akik azt is kitalálták, melyik iskolában kell tovább tanulni. Aki pillanatok alatt felnőttél, a magad útját jártad, határozott elképzelésed lett a saját életedről, és aki úgy érezted, megoldod egyedül is a gondokat. Aki ügyes vagy, talpraesett, önálló, és aki talán most mégis kicsit izgatott az előtted álló napoktól. Hiszen mégis ez az első hivatalos megmérettetés, az érettségi, amit komolyan kell venni. Semmit se félj, légy bátor, hozd ki a legtöbbet magadból! Szurkolunk neked.

Balla Emőke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!