Belföld

2011.06.30. 06:05

Hazaárulással, csalással gyanúsíthatták meg Galambos Lajost

Budapest - A Magyar Nemzet szerint hazaárulással gyanúsíthatta meg a katonai ügyészség a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) őrizetbe vett egykori főigazgatóját; a Blikk úgy tudja, hogy Galambos Lajos a gyanú szerint csalási ügyből mosdatta ki Jakubinyi Róbertet, az Egymásért, Egy-másért Közhasznú alapítvány egyik "szülőatyját".

MTI

A Magyar Nemzet csütörtöki számában azt írta, egyelőre nem tudható, hogy pontosan mit követett el az NBH korábbi főigazgatója, mivel a nyomozó hatóság még a meggyanúsítás hírét sem kívánta kommentálni.

A lap emlékeztetett arra, a keddi őrizetbe vételtől számítva az ügyészségnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy eldöntse, indítványozza-e Galambos Lajos előzetes letartóztatását.

A Blikk szerint három ügyben is nyomoznak a többszörösen büntetett előéletű Jakubinyi Róbert ellen. Galambos Lajost a három közül abban az ügyben gyanúsították meg, majd vették őrizetbe, amelyet a Központi Nyomozó Főügyészség 2006-ban vizsgált - írta a lap. A Blikk közlése szerint akkor egy közel kétmilliárdos csalási ügyben nyomoztak Jakubinyi Róbert ellen, de a gyanú szerint ő pénzt adott több nemzetbiztonsági alkalmazottnak, akiknek a közbenjárására megszüntették az eljárást.

A Blikknek a nyomozásban érintett egyik szerv munkatársa azt mondta: "ennek az ügynek még csak az előszobájában járunk, mert úgy gondoljuk, hogy a most őrizetbe vett személyen kívül még legalább két titkosszolgálati munkatárs érintettsége merült fel". Hozzátette: Galambos pozíció­ja és befolyása önmagában még nem lett volna elég Jakubinyi ügyének megszüntetéséhez, így valószínűsíthető, hogy még feljebb vezetnek a szálak.

A Magyar Nemzet korábban azt írta, Jakubinyi kapcsolatban állt Földesi-Szabó Lászlóval, az Egy-Másért alapítvány kuratóriumának elnökével, a két ember közös múltja akkor kezdődött, amikor Földesi-Szabó László mint rendőrnyomozó éppen azt a Merkantil Banknál feltárt részvénycsalási ügyet vizsgálta, amelyben Jakubinyi a 90-es évek elején gyanúsítottként szerepelt.

Jakubinyi Róbertet az akkori államfő, Göncz Árpád elnöki kegyelemben részesítette, így a 300 millió forintos ügy elítéltjének nem kellett börtönbe vonulnia - írta korábban a Magyar Nemzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!