Belföld

2011.06.16. 14:39

Hunvald-ügy - Befejezte vallomását a megvádolt értékbecslő

Befejezte vallomását a sokszázmilliós ingatlanpanamák és más bűncselekmények miatt indult Hunvald-ügyben megvádolt ingatlan-értékbecslő a Fővárosi Bíróságon csütörtökön; rövidesen sor kerül annak a 13 vádlottnak a meghallgatására is, akiknek az ügyében a Fővárosi Ítélőtábla szerdán kimondta: cselekményük nem évült el.

MTI

A negyedrendű vádlott értékbecslő az ügyészség szerint valótlan tartalmú szakvéleményekkel tévesztette meg az erzsébetvárosi képviselő-testületet az önkormányzati ingatlanok eladása ügyében. Kormos Lajos ugyanakkor tagadta bűnösségét, és állította, szabályosan járt el, valós tartalmú szakvéleményeket készített. Az értékbecslésekről nem egyeztetett Hunvald György másodrendű vádlottal, aki a vádbeli cselekmények idején a VII. kerület szocialista polgármestere volt, és ingatlanügyekről Gál György elsőrendű vádlottal, a kerületi gazdasági bizottság akkori szabaddemokrata elnökével is csak néhányszor, általánosságban beszélt.
   
A tárgyaláson tett észrevételében Hunvald György kitért arra, hogy a vádhatóság nem gondoskodott igazságügyi ingatlanszakértőről. Hunvald szerint azonban a vádbeli időszakban más hasonló ingatlanokkal kapcsolatban más hatósági, bírósági eljárásokban született értékbecslések nem állnak ellentétben a vádbeli értékbecslésekkel. A volt szocialista politikus ugyanakkor megjegyezte azt is, "emberek vagyunk, és hibákat vétünk, én magam is".
   
A tábla szerdán az ügyészség álláspontjával összhangban hatályon kívül helyezte a Fővárosi Bíróság korábbi határozatát, amely elévülés címén a Hunvald-ügy 25 vádlottja közül 13 esetében megszüntette a közokirat-hamisítás vádjával folyó eljárást. Így ez az ingatlanpanamákkal összefüggésben megvádolt 13 ember is rövidesen bekapcsolódik a büntetőperbe.
   
Az ügyészség sokszázmilliós kárt okozó önkormányzati ingatlanpanamák, több tízmilliós fiktív szerződések, illetve milliós kárt okozó lakáskiutalások és más bűncselekmények miatt részben bűnszervezetben elkövetett csalással, vesztegetéssel, hűtlen kezeléssel és hivatali visszaéléssel vádolja Gált és Hunvaldot.
   
Az ingatlanpanamákkal kapcsolatos vád szerint a hamis értékbecslésekkel megtévesztett erzsébetvárosi képviselő-testület megszavazta a versenyeztetés nélkül, jóval a piaci ár alatt történő értékesítéseket. A kedvezményezett vállalkozói kör személyesen Gálnak adta a vételi ajánlatokat, majd a vesztegetési pénzt. Az ingatlanonként 20-30 millió forintnyi, összesen 366 milliós kenőpénzt az ügyészség szerint többször is az SZDSZ kerületi irodájában vette át az elsőrendű vádlott.
   
Mindezt a vád szerint bűnsegédként támogatta Hunvald, holott tudta, hogy az ingatlanokra van vevő reális piaci áron. A beavatott vállalkozói kör a nyomott áron megvásárolt Király utcai, Dob utcai, Dembinszky utcai ingatlanokat rövid időn belül sok tízmilliós, esetenként 100 százalékos haszonnal adta tovább külföldieknek.
   
Gál és Hunvald már a korábbi tárgyalásokon javarészt tagadta bűnösségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!