Belföld

2011.06.28. 13:30

Kínába megy a debreceni virágkarnevál

A debreceni virágkarnevál elismeréseként a cívis város képviseli Európát az idei kínai nemzetközi kertészeti kiállításon.

MTI

A különleges meghívást a Debreceni Virágkarnevál nemzetközi hírével érdemelte ki. A hagyományőrző ünnep, amelyet ezúttal, immár 42. alkalommal augusztus 15. és 20. között rendeznek meg, a kapcsolódó programoknak köszönhetően fesztivállá nőtte ki magát - mondta Kósa Lajos, a város polgármestere keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
   
Debrecent 650 éve nyilvánították várossá, ezért 2011-ben ez a jubileum képezi majd a fesztivál központi témáját. Táncházat rendeznek 650 néptáncossal, és a virágkocsikon - mintegy "történelmi mesekönyvként" - is megelevenednek majd híres személyiségeket és jelentős eseményeket ábrázoló képek. A mintegy 5 kilométeres úton a virágkocsikat tizenkét magyar és tizenkét külföldi tánccsoport látványos bemutatókkal kíséri végig.
   
A karneválhoz kapcsolódó rendezvények kezdetén bekapcsolódik az ünneplésbe a Hal-köz, a Régi Városháza udvarán színielőadásokat tartanak, a Baltazár Dezső tér pedig "lurkó-ligetté" változik. Számos táncház, koncert, kiállítás, "karneváli frizura parádé", és fellépő - többek közt Keresztes Ildikó és Wolf Kati - várja a közönséget városszerte.
   
Búcsúra is sor kerül: a Nagyerdei Stadion a fesztivál végén két évre bezárja kapuit. Az art deco stílusú építmény előreláthatólag 2013-ra újul meg teljesen és a tervek szerint a megújult aréna átadóját már az aktuális évi virágkarnevállal köszöntik - hangzott el.
   
A karnevál idén is átlépi a város határait és más városokat szintén ünnepi hangulatba hoz. A negyvenéves jubileumon mutatkoztak be először más helyszíneken is a virágkocsik: első ízben Budapestre, később Balatonfüredre, Egerbe, majd Pécsre is ellátogattak. Idén Cegléd csatlakozik a sorba, jövőre a tervek szerint Nyíregyháza és Kecskemét lakói is részesülhetnek majd a különleges élményből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!