Belföld

2011.08.29. 07:00

Reménytelen a közterhek behajtása?

Jelentős a közszolgáltató vállalatok kintlevősége a nem fizetők miatt. A tartozás behajtása szinte reménytelen, az ingatlanra történő jelzálogbejegyzés már bevett forma, de nem igazán megoldás. Szakértők szerint a szabályozáson kellene változtatni. Leginkább a hulladékszállítás díjával és a távhődíjjal tartoznak a lakók, de egyre többször fordul elő, hogy cégek, közületek nem fizetnek.

Németh F. Bernadett

A lapunk által megkeresett közszolgáltatók mindegyikénél tetemes, több tízmilliós a kintlevőség. A legtöbb tartozás a megyeszékhelyen keletkezett: a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt.-nél (VKSZ) a lakossági hulladékszállítás hátraléka 2011. június 30-ával 87 millió forint, mely a januárihoz képest hét százalékkal több. A közületi hulladékszállítás hátraléka 20 millió forint, mely minimálisan csökkent.

A lakossági távhőszolgáltatás hátraléka 179 millió forint, mely a januárinál hét százalékkal kisebb, tavalyhoz képest 16 százalékkal több. A közületi távhőszolgáltatás hátraléka 13 millió forint, ez a januárinál hét százalékkal kevesebb, az előző év hasonló időszakához képest a hátralék ugyanannyi. Ha valakinek távhőszolgáltatásból a tartozása 150 ezer forint alatti, a VKSZ személyes díjhátralék-kezelője keresi fel az ügyfelet és fizetési felszólítást küldenek.



A díjhátralék- kezelők segítik a hátralékos ügyfelet, hogy tudja megoldani a számlák rendezését. Több lehetősége van: részletfizetés vagy a családsegítő szolgálat adósságkezelő szolgálata. A VKSZ 150 ezer forint feletti tartozás esetén fizetési meghagyást bocsát ki, mely jogerôre emelkedés után önálló bírósági végrehajtóhoz kerül, s a legvégén ingatlanjelzálogbejegyzést kérnek. Az ügyfél bármikor rendezheti a teljes tartozást, de kérhet részletfizetést is.

A hulladékkezelésből fakadó hátralékot a hulladékgazdálkodási törvény adók módjára engedi behajtani. A VKSZ a hátralékot évente több alkalommal adja át a területileg illetékes jegyző részére, aki gondoskodik a hátralék behajtásáról. Hasonló a helyzet a megye egy másik városában, Várpalotán. A közüzemi kft. árbevételének 62 százaléka a távhőszolgáltatásból ered, tudtuk meg Hellt Tamás ügyvezető igazgatótól.



Ez határozza meg a kintlevőségeket is, ami százmillió forint felett van. A hulladékgazdálkodásban annyiban más a helyzet, hogy az ottani kintlevőség fele máshol (Pétfürdő, Ősi, Csór, Öskü, Tés) keletkezik. A távhőtartozások behajtására a cég tavaly megállapodást kötött egy követelésbehajtó céggel. A hulladékdíj adók módjára beszedhető, de Hellt Tamás tapasztalata szerint ez egy kicsit nehézkesen működik. Várpalotán a melegvízszolgáltatás díját is a közüzemi kft.-t szedi be, ezért a szolgáltató Bakonykarszt Zrt.-nek nem, a közüzeminek viszont tetemes kintlevősége halmozódik fel ezen a területen is.

– A behajtó céget ezért felhatalmaztuk a melegvíz-órák leszerelésére. A cég a kilencven napnál régebbi tartozást – ha nem tud megállapodni az ügyféllel – visszaadja, akkor elkezdődik a bírósági eljárás, melynek végén jelzálogot jegyeztetünk be az ingatlanra. Ez sem megoldás, hiszen egyrészt a bejegyeztetés több mint hatezer forintba kerül, másrészt általában erre a pénzre keresztet vethetünk. Években mérjük már ezeket a tartozásokat: van, aki több mint két esztendeje tartozik. A hulladékgazdálkodásban a gond az, hogy a tartozás ugyan behajtható adók módjára, de a szolgáltatást nem lehet felfüggeszteni, mondta Hellt Tamás, aki szerint a megoldás az lenne, ha az egyes szolgáltatásokra nem az ügyfelekkel, hanem a társasházakkal szerződnének.



Így, ha tartozik a ház, a szolgáltató nem szolgáltat – a problémát rendezzék házon belül. Ez megoldás lenne a távhőszolgáltatásban is, hiszen a régi rendszerek miatt nem lehet kizárni egyes fogyasztókat, csak épületeket, lépcsőházakat. Ha viszont az egész lépcsőházat kizárnák a rendszerből a nem fizetők miatt, a ház érdeke lenne, hogy közös költségben vagy más módon, de beszedje a fűtésdíjat. Ezt a módszert a gázszolgáltató már régen alkalmazza.

Készülőben az új törvény

Hellt Tamás szerint a megoldás a törvényi szabályozásban rejlik. Készül az új hulladékgazdálkodási törvény, amiben érvényesítik a szolgáltató cégek érdekeit, hiszen lassan az ellehetetlenülés felé haladnak. A kintlevőségek csak egy része a gondnak. Megszűnt a közszolgáltatók árameladásból származó árbevétele, a távhődíjakat pedig központilag állapítják meg. Előbbi havi szinten 15 millió forint veszteséget jelent Várpalotán.



Szerintem

A közszolgáltatók általában a városok tulajdonában vannak, ha valaki tartozik nekik, nekünk is tartozik, nem intézhetjük tehát el egy vállrándítással a milliós kintlevôségek ügyét. Meg kellene alaposan vizsgálni, hogyan és miért keletkeznek ezek az adósságok, mennyire lehet felelőssé tenni érte az egyént, mekkora a felelőssége benne a szolgáltatónak, van-e olyan kiút a csapdából, ami mindkét fél számára elfogadható. Tartok tőle, mindkét fél számára áldozatokkal jár a rendezés, de előbb-utóbb meg kell tenni, különben mindannyian, azok is rosszul járunk, akik még bírjuk és tisztességgel fizetjük a számlákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!