Belföld

2011.12.30. 06:21

Gyöngyöző bor, sümegi pezsgő

Sümeg - Az év utolsó napján kicsit felszabadultabbak vagyunk, az ünnepi asztalra italok is kerülnek és az új év első perceiben pezsgővel szokás koccintani a sikerekre.

Varga Ibolya

Egly Márk szőlész-borász szakmérnök kutatásai alapján állítja, hogy hazánkban először Sümegen készítettek pezsgőt. Nagy Ivánnak a 19. században kiadott tizenkét kötetes, a magyarországi családokkal, címereikkel és családfáikkal foglalkozó kiadványában találtak rá Rosty Lajos kapitányra, aki nyugdíjas éveit Sümegen töltötte. Franciaországban tanulmányozta a pezsgőkészítés fortélyait 1800-ban, majd hat év múlva elkészítette Sümegen az első magyarországi pezsgőt.  Sajnos nem maradt ránk palack, címke, pontos leírás a borról, azt sem tudjuk, hogy milyen  fajta volt.  



A hagyományos, kézműves borászat ismert képviselője Egly Márk. A várhegyre kezdeményezésére és vezetésével régi magyar szőlőfajtákat telepítettek. Korábban tíz évig a térség hegybírója volt és akkor is tapasztalta, hogy az  újhelyi részen, ahol hajdanán Rosty Lajos szőlőbirtoka volt, manapság nemigen gondoznak szőlőt. Ennek az az oka, hogy a nemes italhoz kevésbé édes, savasabb karakterű borokat használnak alapként. Többéves munka eredményeként lesz belőlük pezsgő.

Egly Márk elhatározta, hogy 2014-ben újra megjelenik a sümegi pezsgő. Ezt megelőzően már ebben az évben megkezdte a gyöngyöző borok készítését. Ehhez csakúgy, mint majd később a pezsgőhőz, chardonnay szőlőből készíti az alapbort. A szakember szerint a Veszprém megyeiek különösen szerencsés helyzetben vannak, hiszen négy történelmi borvidék is található a területünkön.  Mindegyiken vannak olyan borászatok, amelyek kínálatából bármilyen ünnephez összeállíthatjuk az italokat.  Badacsonyörsön és a Somlón egyaránt remek pezsgőket készítenek. Aki pedig az erősebb italokat kedveli, Balatonalmádiban vagy Csetényben főzött pálinkát kóstolhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!