2011.12.30. 06:21
Gyöngyöző bor, sümegi pezsgő
Sümeg - Az év utolsó napján kicsit felszabadultabbak vagyunk, az ünnepi asztalra italok is kerülnek és az új év első perceiben pezsgővel szokás koccintani a sikerekre.
Egly Márk szőlész-borász szakmérnök kutatásai alapján állítja, hogy hazánkban először Sümegen készítettek pezsgőt. Nagy Ivánnak a 19. században kiadott tizenkét kötetes, a magyarországi családokkal, címereikkel és családfáikkal foglalkozó kiadványában találtak rá Rosty Lajos kapitányra, aki nyugdíjas éveit Sümegen töltötte. Franciaországban tanulmányozta a pezsgőkészítés fortélyait 1800-ban, majd hat év múlva elkészítette Sümegen az első magyarországi pezsgőt. Sajnos nem maradt ránk palack, címke, pontos leírás a borról, azt sem tudjuk, hogy milyen fajta volt.
A hagyományos, kézműves borászat ismert képviselője Egly Márk. A várhegyre kezdeményezésére és vezetésével régi magyar szőlőfajtákat telepítettek. Korábban tíz évig a térség hegybírója volt és akkor is tapasztalta, hogy az újhelyi részen, ahol hajdanán Rosty Lajos szőlőbirtoka volt, manapság nemigen gondoznak szőlőt. Ennek az az oka, hogy a nemes italhoz kevésbé édes, savasabb karakterű borokat használnak alapként. Többéves munka eredményeként lesz belőlük pezsgő.
Egly Márk elhatározta, hogy 2014-ben újra megjelenik a sümegi pezsgő. Ezt megelőzően már ebben az évben megkezdte a gyöngyöző borok készítését. Ehhez csakúgy, mint majd később a pezsgőhőz, chardonnay szőlőből készíti az alapbort. A szakember szerint a Veszprém megyeiek különösen szerencsés helyzetben vannak, hiszen négy történelmi borvidék is található a területünkön. Mindegyiken vannak olyan borászatok, amelyek kínálatából bármilyen ünnephez összeállíthatjuk az italokat. Badacsonyörsön és a Somlón egyaránt remek pezsgőket készítenek. Aki pedig az erősebb italokat kedveli, Balatonalmádiban vagy Csetényben főzött pálinkát kóstolhat.