Belföld

2011.12.02. 15:23

Lázár: infantilis gondolat, hogy a Fideszesek kifáradhatnak

A Fidesz frakcióvezetője szerint az Országgyűlés e heti ülésezése azt bizonyítja, hogy létezik együttműködés az MSZP és a Jobbik között, valamint azt is, hogy az LMP a Jobbikkal is képes megtalálni a közös nevezőt. Az MSZP ugyanakkor cáfolta, hogy az ellenzéki pártok egyeztettek volna a viták szándékos elnyújtásáról.

MTI

Lázár János pénteki sajtótájékoztatóján az Országgyűlés e heti, sokszor egymásba érő ülésnapjain tanúsított ellenzéki politizálást úgy értékelte: egész héten együttműködtek a parlamentben, "egymás kezét szorítva küzdöttek, hogy miért, az már egy kétséges dolog". "Tudatos összefogásról és egy ellenzéki koalíciónak a kibontakozásáról van szó" - fogalmazott.

A politikus azt mondta, miután az ellenzék kifogásolta, hogy nem kap elég megnyilvánulási lehetőséget, úgy döntöttek, "felelősen és nagyvonalúan" állnak hozzá az ellenzéki kéréshez, és több tárgyalási időt biztosítanak. Az ellenzék azonban elutasította például azt, hogy a munka törvénykönyvéről pénteken és a hétvégén vitázzanak - tette hozzá.

Kijelentette ugyanakkor, hogy nem zárnak le vitákat, ha kell, hétfőig végigülik a választójogról péntek reggel kezdett vitát is, ugyanis a vitát nem elfojtani, hanem lefolytatni akarják. "A mi képviselőink folyamatosan itt lesznek minden vitában, (...) infantilis gondolat, hogy azt képzelik, hogy a fideszes és a KDNP-s képviselők kifáradnak. Nem tudnak kifáradni, nem tudnak kifogyni, annyian vannak".

Megjegyezte, hogy az ellenzéki frakcióknak szerinte sem az ezen a héten tárgyalt új munka törvénykönyvéről, sem az esztergomi közintézmények sorsáról, sem az oktatási törvényjavaslatokról nem voltak érdemi indítványaik. "Igaz, hogy összeálltak, de így hárman együtt is alkalmatlanok arra, hogy egy ország sorsát rájuk bízzák" - fogalmazott Lázár János.

A frakcióvezető elmondta, december 23-ig minden olyan törvény megszületik, amely az új alaptörvény hatálybalépését megalapozza. Készülőben vannak a még benyújtandó kétharmados jogszabályok, így például a gazdasági stabilitással kapcsolatos törvénycsomag, amelyet hamarosan a Ház elé terjeszt a kormány - közölte. A két ünnep közötti napokra - tájékoztatása szerint - nem terveznek ülésezést.

A kormánypárti képviselőcsoport vezetője a sajtótájékoztatón üdvözölte, hogy megállapodást kötött az új munka törvénykönyvének a kollektív munkavállalói jogokra és a munkaviszonyra vonatkozó részéről a kormány a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletekkel. Ezzel kapcsolatban azt mondta, a megállapodásban szerepe volt a Fidesz-frakciónak is, ugyanis a közelmúltban több szakszervezet képviselőjével is találkozott ő és a frakció szakpolitikusai, és közvetítették a kormányzatnak a megfogalmazott kéréseket.

Az új választási törvényről szólva - amelynek általános vitáját péntek reggel kezdte a Ház - Lázár János közölte: az Alkotmánybíróság és a Velencei Bizottság által megfogalmazott elveket érvényesítették a javaslat megalkotása során. Kifejtette: öt pártból négy azt javasolta, hogy vegyes legyen a választási rendszer, és ugyanennyien támogatták az egyfordulós voksolást, valamint az ötszázalékos bejutási küszöböt is. Egyben megerősítette, hogy a választáson induláshoz szükséges ajánlószelvények számának ügyében továbbra is rugalmasak, és készek egyeztetni róla.

A kompenzációban tervezett változást - vagyis, hogy a győztes is részesülhetne kompenzációban - azzal indokolta, hogy egyetlen szavazat sem veszhet el. Az egyéni választókerületek kialakításával kapcsolatos ellenzéki bírálatokra úgy reagált: "mi nem játszunk cinkelt lapokkal", világos szempontok alapján alakítottuk ki a körzeteket. Hozzáfűzte, nem szeretnék, ha ez a kérdés "pártértelmezési" keretek közé kerülne.

A frakcióvezető szólt arról is, hogy külföldi befektetőkkel találkozva azt tapasztalta: evidenciának tekintik, hogy "brutális mértékű spekuláció" zajlik a forint ellen. Kitért arra is, hogy álláspontjuk szerint a 2012-es gazdasági kihívásokra a tartalékok növelése, illetve zárolása lehet az egyik lehetséges megoldás.

MSZP: a parlamenti munkarend tarthatatlanságát bizonyította az e heti ülésezés

Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint az e heti ülésezés azt bizonyította, hogy a kormánytöbbségnek változtatnia kell az országgyűlési munkarenden, így fontos törvényjavaslatok vitáját nem időzíthetik éjszakára és az ülésszakok alatt arányosabban kell elosztaniuk őket. Tóbiás József pénteken ugyanakkor cáfolta, hogy az ellenzéki pártok egyeztettek volna a viták szándékos elnyújtásáról.

A szocialisták frakcióvezető-helyettese emlékeztetett, hogy a parlamentnek a napirend szerint hétfőről keddre virradó éjszaka kellett megtárgyalnia a munka törvénykönyvéhez érkező módosító javaslatokat. Az MSZP egymaga csaknem ötszáz - jelentős részben a szakszervezetek által kezdeményezett - indítványt nyújtott be, ezeket szerette volna egyesével megtárgyalni, de erről a szándékról senkivel sem egyeztetett - tette hozzá Tóbiás József, megjegyezve, a szocialisták kezdeményezték, hogy a vitát hozzávetőleg száz szakaszban folytassák le és egész éjszaka ők biztosították az ehhez szükséges többséget.

Az MTI felvetésére, hogy a szerdai ülésnapot is az ellenzéki felszólalások nyújtották el, érzékelhetően azért, hogy az egyes esztergomi intézmények államosításáról szóló, eredetileg este tíz órára kiírt vita csak másnap reggel kezdődjön el, a szocialista politikus úgy reagált: kétségtelen, hogy e javaslat is fontosabb annál, mintsem hogy éjszaka vitassák meg. Azonban azt mondta, hogy az új titkosszolgálat, a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ (NIBEK) felállításáról is rendelkező rendvédelmi tárgyú törvények tizenkét órán át, így szinte egész éjszaka tartó vitája közben az MSZP nem ezért kért kétórás tárgyalási szünetet, hanem mert Kövér László házelnök a kormány terveivel ellentétes módosító javaslatokat nyújtott be, és szükségesnek tartották, hogy azokat a képviselők tanulmányozni tudják.

Hozzátette: Lázár János pénteki nyilatkozatát figyelemelterelésnek tartja, a Fidesz frakcióvezetője ugyanis épp a lényegről nem beszélt, arról, hogy változtatni kell a törvényjavaslatok tárgyalási rendjén. Példaként hozta, hogy a parlament az őszi ülésszak első két hónapjában alig foglalkozott érdemi kérdésekkel, az utolsó hetekben viszont sorra tárgyal éjszakába nyúlóan rendkívül fontos előterjesztéseket.

Az MTI kérdésre szólt arról is, hogy az MSZP a tárgyalási rend tarthatatlanságára kívánt rámutatni ezen a héten - elsősorban a munka törvénykönyve miatt -, de nem készülnek arra, hogy ezt állandósítsák, és remélik, a kormányoldal is levonta a tanulságokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!