Belföld

2012.02.21. 06:57

Börtön járhat orvvadászatért

Megyei körkép - Várhatóan szigorodik a Büntető Törvénykönyv, orvvadászatért akár három évi börtön is kiszabható lesz, szemben az eddigi 20-30 ezres bírságokkal.

Tremmer Tamás

A vadásztársadalom évek óta szenved az orvvadászok tevékenységétől. Hiába tesznek erőn felül a visszaszorításuk érdekében, ha nyakon is csípnek egy-egy orvvadászt, olyan alacsony a büntetési tétel, hogy annak nincs visszatartó ereje. Ráadásul egyre brutálisabb módszereket használnak.

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) és az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) kezdeményezte, hogy szabálysértés helyett bűncselekményként kezeljék az orvvadászatot, ami alapesetben kettő év börtönnel is sújtható lenne. A jogalkotók megértették a szándékot, a módosításról akár ár tavasszal szavazhat az Országgyűlés.

Jelenleg az évi 300 ezer elejtett nagyvad 10-15 százalékát orvvadászok ölik meg, ám az OMVK jogi képviselője, Székely István szerint a számot nehéz megbecsülni, mert az esetek csak akkor derülnek ki, ha tetten érik az elkövetőt, vagy a hivatásos vadászok rábukkannak az elejtett állatok elhagyott tetemére. Sajnos, az orvvadászok egyre féktelenebbek, ezért is kell a visszatartó jogszabályi fellépés.


Jó az együttműködés a rendőrséggel

Baracskay Lajos, a Veszprém megyei Vadászkamara titkára a Naplónak elmondta, megyénkben is előfordulhatnak orvvadászatok, de szerencsére nem nagy számban. A megyei vadászkamara a szabályok betartatása miatt már évekkel ezelőtt együttműködési megállapodást kötött a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitánysággal, amelyet a közelmúltban ismét megújítottak. Ennek célja a megelőzésen túl a hatóság embereivel közös fellépés a vadorzók kiszűrése érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!