Belföld

2012.02.17. 13:02

Mégis lehet ellenzéki tüntetés március 15-én

A kormány által szervezett március 15-ei ünnepségek a hagyományos fővárosi helyszíneken - a Kossuth Lajos téren, a Magyar Nemzeti Múzeumnál és a budai Várban - lesznek, az Egymillióan a sajtószabadságért mozgalom pedig a Szabad sajtó úton ünnepel majd.

MTI

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) pénteken az MTI-vel azt közölte, hogy megegyeztek a március 15-ei rendezvények fővárosi közterület-használatáról az érintettek: a tárca, a Főpolgármesteri Hivatal és az Egymillióan a sajtószabadságért mozgalom képviselői.

Mint írták, a kormány által szervezett ünnepségen katonai tiszteletadás kíséretében felvonják a nemzeti lobogót a Kossuth Lajos téren, majd a Nemzeti Múzeumnál tartanak megemlékezést. A budai Várban színes családi és kulturális programokkal várják az érdeklődőket: lesz kirakodóvásár, kézműves-foglalkozás, határon túli magyar hagyományokat idéző kiállítás és vásár, népi és korabeli hagyományokat idéző koncert, utcaszínházi előadás, lovashuszár-bemutató is.

A Szabad sajtó úton az Egymillióan a sajtószabadságért mozgalom tartja meg rendezvényét - áll a közleményben.

A Fővárosi Közgyűlés közterület-hasznosítási bizottsága január 18-án döntött a KIM kilenc, idei évre vonatkozó kérelméről. Az LMP fővárosi frakciója közleményben kifogásolta, hogy a kormány szinte Budapest egész belvárosára közterület-foglalási engedélyt kapott a fővárostól március 15-ére. Másnap az MSZP és a Jobbik is tiltakozott.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője, azt írta, hogy a kormány retteg az emberek véleménynyilvánításától, ezért "félelmében" igyekszik évekre előre lefoglalni azokat a budapesti helyszíneket is, amelyeken hagyományosan ellenzéki pártok és civil szervezetek demonstrálnak.

Az MSZP szerint "a Fidesz gyávaságát bizonyítja", hogy "a közigazgatási minisztériumban úgy döntöttek, két évre előre lefoglalják az összes számottevő teret és utcát Budapesten a kormány számára" a nemzeti ünnepekre. Az MTI-hez eljuttatott közleményében Lukács Zoltán úgy fogalmazott, hogy "március 15. ezentúl kormányünnep lesz".

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője a szocialisták kifogásaira válaszolva azt írta közleményében, a Fidesz szerint természetes, hogy az állami ünnepeken állami ünnepségeket rendeznek, és helyes, ha a kormány előre megtervezi ezek helyszínét. A párt szóvivője hozzátette: világos a menetrendje annak, hogy milyen állami ünnepen hol és milyen állami rendezvény lesz, ezért természetes, hogy ezekhez helyeket foglaltak le.

Korábban az Index arról írt: az Egymillióan a sajtószabadságért (EMS) civil szerveződés március 15-ére a fővárosi Szabad sajtó útra tervezett gyűlést, de kiderült, hogy a Főpolgármesteri Hivatal a szomszédos Erzsébet híd egészére közterület-használati megállapodást kötött, így az EMS-nek egyezkednie kellene a főváros vezetésével.

A Főpolgármesteri Hivatal ennek kapcsán többször is leszögezte: nem kívánják megakadályozni, hogy az EMS március 15-én demonstrációt tartson az Erzsébet híd környékén, a részletekről készek egyeztetést folytatni a rendezvény szervezőivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!