Belföld

2012.03.19. 19:02

Holokauszt: beszélnünk kell róla!

Veszprém - Harcoljunk a közömbösség ellen, mondta Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete az Élet Menete Alapítvány által szervezett vándorkiállítás megnyitóján.

Balla Emőke

A kiállítás 2007 óta járja az országot, Veszprém a 49. helyszín. A vasútállomáson egy belül feketére festett vasúti vagonban péntekig látható a Magyar Nemzeti Múzeum által biztosított anyag; huszonhét képen, hiteles emberi történeteken keresztül mutatják be a hatvannyolc évvel ezelőtt történteket, a magyar holokauszt borzalmait. A tárlat emberségre nevel, arra, hogy ne legyünk passzívak, közömbösek.

Porga Gyula polgármester hangsúlyozta: nem válhatunk érzéketlenné, a holokauszt nem lehet kiüresedett emlék. A szebb világ megteremtése közös felelősségünk; felelősek vagyunk azért, hogy a borzalmak ne ismétlődhessenek meg. Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója azt mondta: a holokauszt nemcsak a zsidóság, de minden magyar tragédiája.

Időutazásra  visz a tárlat
Dr. Márfi Gyula érsekkel is találkozott az izraeli nagykövet

Az Élet Menete Alapítvány utazó vagona időutazásra viszi a ma élőket. Szembesülnek azzal, mire képes az ember, mit tett a 20. század közepén a zsidónak született embertársainkkal. A holokauszt a nemzeti önismeret próbaköve, a múlt ismerete nélkül a jelent sem érthetjük. A nyolcvannégy éves Forgács János három koncentrációs tábort - Birkenaut, Auschwitzot, Dachaut - élt túl, megrázóan idézte fel, ahogy tizenhat évesen elhurcolták őt. Radnóti Zoltán rabbi azt mondta: az igazság szubjektív, de a tények objektívek, bátran szembe kell nézni velük. A kiállítás azt üzeni: ember embernek nem lehet ellensége, rajtunk múlik, hogy ne emeljünk fegyvert egymás ellen.

Ilan Mor, Izrael állam magyarországi nagykövete beszédében  kiemelte: harcoljunk a közömbösség ellen, ne lehessen újra tagadni a holokausztot. A tudatlanságot csak az oktatással tudjuk legyőzni; minél többen látogatják a kiállítást, annál kevésbé lesz jelen az antiszemitizmus, minél inkább megértjük a történelmet, annál inkább békességünk lesz. A nagykövet veszprémi napján ellátogatott a Lovassy László Gimnáziumba, találkozott Porga Gyula polgármesterrel,  dr. Nagylaki Csillával, a megyei kormányhivatal fő- igazgatójával, Polgárdy Imrével, a megyei közgyűlés alelnökével és  dr. Friedler Ferenccel, a Pannon Egyetem rektorával.

Ilan Mor  látogatást tett az érseki palotában is, ahol dr. Márfi Gyula vezette körbe őt, bemutatva a palota különlegességeit. A személyes hangú találkozón az érsek elmondta: egyszer  járt Izraelben, héberül viszont korábban  tanult, egy zsoltárt ezúttal is  elmondott.


Képgalériánk az izraeli nagykövet látogatásáról ide kattintva tekinthető meg!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!