Belföld

2012.03.05. 13:16

''Nem vagyunk hajlandók azon az úton haladni, amit az unió kívánatosnak tartana''

A Jobbik továbbra is a népszavazást tartja az egyetlen elfogadható politikai megoldásnak az európai uniós tagságunkkal kapcsolatban. Elnökük, Vona Gábor hétfőn a parlamentben arról beszélt: ez az unió már egészen más, mint aminek indult. Orbán Viktor válaszában kijelentette: Magyarországnak higgadtan, nyugodtan kell kiállnia saját érdekei mellett.

MTI

Az európai uniós tagságunkat firtatta napirend előtti felszólalásában hétfőn Vona Gábor, aki emlékeztetett a Békemenet jelszavára: "Nem leszünk gyarmat". A képviselő felszólalásában említést tett az unió Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárásáról, és kijelentette: az Európai Parlamentben szinte kéthetente tartanak "magyarellenes napot".

A politikus - akit a házelnök, Kövér László többször rendreutasított, és arra kért, tartózkodjon attól, hogy kocsmai hangulatot kelt a Házban - azt mondta: a kormány "furcsa szabadságharcot folytat". Szerinte a kabinetnek kellene bebizonyítania, hogy az ország számára kedvező az uniós tagságunk, mert az unió már más, mint aminek indult, 2003-ban az emberek nem erre a közösségre szavaztak a népszavazáson.

Orbán Viktor miniszterelnök válaszában kijelentette: eddig azt gondolta, hogy a Jobbik támogatja a kormány politikáját azon pénzügyi célok elérésében, amelyek egyrészt az ország érdekét szolgálják, másrészt elvárhatók egy uniós tagállamtól. Az ország által vívott európai uniós harc éppen erről a kérdésről szól - mondta, hozzátéve: az unió olyan államadósság-csökkentést vár, ami káros lenne a magyarok számára, "ezért nem vagyunk hajlandók azon az úton haladni, amit az unió kívánatosnak tartana".

Mint kifejtette, 2011-ben a költségvetési hiány 3 százalék alatt volt, de a közösség szerint ezt nem jó módszerrel érte el az ország. 2012-ben is így lesz, de az uniónak ez a módszer sem tetszik. 2013-ban már a vita mostani állása szerint a módszer megfelelő lesz az EU számára, azonban a prognózis szerint 3,25 százalékos hiány várható.

A kormány a tehermegosztás jegyében a terheket nem az emberekkel, hanem a nagyvállalatokkal akarja megfizettetni, erről szól az ország és az unió közötti vita - mondta a kormányfő, hozzátéve ugyanakkor, hogy az országnak szüksége van a nemzetközi beruházásokra. "Ezért gyarmatosítás és szövetségkeresés között különbséget kell tenni" - fogalmazott a kormányfő, aki szerint a gyarmatosítónak csak a piacunk kell, akinek a munkánkra is szüksége van, az a szövetséges.

"Nem tekintjük méltányosnak és elfogadhatónak, hogy azokat büntessék, akik sikereket értek el" - jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve: az országnak higgadtan, nyugodtan ki kell állnia érdekei védelmében, hogy a hiány 3 százalék alatti legyen, és megszüntethető legyen a túlzottdeficit-eljárás.

A miniszterelnök megjegyezte: az Európai Bizottság eljárása szerinte azért sem indokolt, mert a 2004-es csatlakozásunk óta eddig egyik kormány sem csökkentette a hiányt 3 százalék alá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!