Belföld

2012.05.03. 18:20

Cukorbetegség - Megszűnhet a várólista

Veszprém - Minden cukorbetegnek évente egyszer szemészeti ellenőrzésen kell részt vennie. Ezt a vizsgálatot egyszerűsíti le a szemfenék fényképezésére alkalmas úgynevezett fondus kamera, amelyből az országban elsőként helyeztek el egyet egy veszprémi optikában.

Varga Domokos Péter

A jelentős gyógyászati eseményt csütörtökön sajtótájékoztatón jelentették be a Csolnoky Ferenc megyei kórházban. Az országban hétszázötven ezer cukorbeteget tartanak nyilván.


Mostantól nem kell orvos a vizsgálathoz

Mintegy 750 ezren  vannak, akik szintén cukorbetegek, de nem tudnak róla, és még ugyanennyien "tartózkodnak" a diabétesz előszobájában - mondta el a Csolnoky Ferenc Megyei Kórház Diabétesz Centrumának vezető főorvosa. Dr. Vándorfi Győző hangsúlyozta, a cukorbetegek évente kötelező szemészeti ellenőrzéséhez két hónapos várólistán keresztül vezet az út. Az új eljárással viszont a közvetlen orvos-beteg találkozó is mellőzhető.

A diabétesz miatt kialakuló szembetegségek fázisairól számolt be a megyei kórház szemészeti osztályának vezetője. Dr. Győry József főorvos azt emelte ki, a most üzembe helyezett műszerrel a szemfenék vizsgálatához nincs szükség a pupilla kitágításához, ami eddig nélkülözhetetlen volt.

Ilyen vizsgálatot eddig optikus nem végezhetett, csak szemorvos, akik többek között az egymillió cukorbeteg kötelező kontrollja miatt is rendkívül leterheltek. Most a Semmelweis egyetem által alapított Semmelweis Egészségügyi Kft., az Első Magyar Optikus Zrt., a Magyar Diabetes Társaság és a Szemorvos Társaság összefogásának eredményeként megszületett az országos szűrőhálózat  közölte Verner Róbert, az Első Magyar Optikus Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette, a speciális kamerából tíz érkezett az országba, az elsőt Veszprémben helyezik el.

A vizsgálat mindössze néhány percet vesz igénybe, várólistát nem vezetnek be, ha szükséges, meghosszabbítják a nyitva tartást, a fondus kamera által készített képet egy zárt orvosi hálózaton át továbbítják a Semmelweis egyetem kiértékelő központjába, ahol tíz évig megőrzik - mondta el Reider József, a Veszprémben 128 esztendeje működő optikai cég tulajdonosa.


Lapunk arról érdeklődött, mikor jut fondus kamerához a megyei kórház, illetve mi az oka annak, hogy az egészségügyi intézményben  nem helyeztek el ilyen műszert. Dr. Győri József elmondta, osztályuk működésének más a célja, a betegségek kezelését kell elvégezniük, a megelőzést a munkamegosztás más fázisában végzik el. Egyébként egyre elterjedtebb gyakorlat, hogy a betegek nem szemorvoshoz, hanem optikushoz fordulnak, ezért is fontos a velük való jó együttműködés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!