Belföld

2012.05.14. 11:21

Keddig jelezhetik a gazdák, hogy biztosítást kötnek

A földalapú támogatást is tartalmazó egységes kérelemben keddig jelezhetik a gazdák azt, hogy támogatott díjú mezőgazdasági biztosítást kötnek.

MTI

Aki ezt elmulasztja, június 11-ig pótolhatja, de kisebb támogatásra jogosult - mondta Füzesi Dániel, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) mezőgazdasági bizottságának elnöke, a szakmai szervezet sajtóklubjában hétfőn Budapesten.

Idéntől a mezőgazdasági biztosítás két pilléres lett: a kárenyhítési alap tovább él, de 100 százalékos kártalanítást csak az kaphat, aki emellé üzleti biztosítást is köt. Ha ezt elmulasztja, az alapból a lehetséges kártalanítás felére jogosult csak - tette hozzá az elnök.

Magyarországon 1998 és 2004 között a növény- és állatbiztosítások 30 százalékát kapták meg kártalanításként a gazdák, de az uniós csatlakozással ez megszűnt. A Nemzeti Agrár Kárenyhítési Rendszer (NAR) 2007 óta működik. A lényege az, hogy a termelők 800-2.000 forintot fizetnek be hektáronként a kárenyhítési alapba, amelyhez az állam ugyan ennyit tesz hozzá. Szétosztani csak az alapban lévő összeget lehet, így a kártalanítás nagysága az alapban lévő pénz nagyságától, és az adott évi károktól függ. Jelenleg 8 milliárd forint van az alapban.

Ezt a rendszert egészíti ki - második pillérként - az üzleti biztosítás, amelyhez az Unió idén 9,33 millió euró támogatást nyújt. A díj legfeljebb 65 százalékáig jár a támogatás, a biztosítás pedig a 30 százalék feletti károkat fedezi. Külön díjért - amelyhez nem jár támogatás - kiegészítő biztosítás is köthető, ilyenkor 5 százalék lesz a gazda önrésze.

Az ilyen szerződést június 30-ig kell bemutatni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál. A díj utolsó részletét novemberben kell megfizetni - tájékoztatott Füzesi Dániel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!