Belföld

2012.06.21. 05:11

Számlát írhatnak a téves riasztóknak

Veszprém - A tűzoltás és a műszaki mentés állami feladat ugyan, de a szolgáltatás csak az emberi életet vagy anyagi javakat közvetlenül fenyegető veszély elhárításáig jár ingyen, azt követően pénzt kérhetnek a beavatkozásért a szakemberek.

Szabó Péter Dániel

A tavaly megszavazott kapcsolódó jogszabályok erre lehetőséget is adnak, számolni kell tehát azzal, hogy a tűzoltók pénzt kérnek bizonyos szolgáltatásokért, tudtuk meg Bakos György tűzoltó őrnagytól, a megyei katasztrófavédelmi szóvivőtől. 

 

- A  rendelkezés oka, hogy a tűzoltóságokra aránytalanul nagy terhet ró azon események felszámolása, amelyek során nincs szükség életmentésre, balesetveszély elhárítására, állatok, tárgyak és anyagi javak mentésére, valamint az esemény által okozott további környezeti károk mérséklésére, illetve a közlekedési forgalom helyreállításának elősegítésére - tette hozzá a szóvivő. Nézzük a változásokat konkrét példákon keresztül. Tűz esetén egyértelmű a helyzet, hiszen ha ég valami, azt eloltják, azonban az összeomlással fenyegető romok elbontása a tulajdonosra vár, ebben csupán akkor segítenek a tűzoltók, ha azt megrendelik és kifizetik. Ha a lefolytatott tűzvizsgálat alapján kiderül, hogy gyújtogatásról vagy súlyos gondatlanságról van szó, akkor a tűzoltóság feljelentést tehet, s polgári perben követelheti az oltás költségeire is kiterjedő kártérítést. Fizetésre kötelezhetik a téves riasztókat is. A bejelentővel szemben szabálysértési eljárás indul, s akár több százezer forintos lehet a kiegyenlítendő végszámla.



Ami a műszaki mentést illeti, itt a balesetek sérültjeinek kiszabadítása, a környezetbe kerülő veszélyes anyagok semlegesítése, illetve a közlekedés feltételeinek helyreállítása a tűzoltók dolga. Az út mellett maradt roncsokkal azonban nem kötelesek foglalkozni. Komoly esőzések idején vízzel megtelt pincét is ingyen szivattyúznak ki a szakemberek, azonban ha a megemelkedett talajvíz miatt kerül víz alá egy helyiség, már fizetni kell, hiszen a megfelelő szigetelés a tulajdonos dolga lett volna.

 

 

A témához kapcsolódva érdemes még megemlíteni, hogy a tűzoltók térítés ellenében, a szolgálat ellátásának veszélyeztetése nélkül végezhetnek minden olyan, jogszabályban meghatározott tevékenységet, amelyhez eszközökkel és szakértelemmel rendelkeznek. Fát vághatnak, szivattyúzhatnak, eltávolíthatnak veszélyes épületrészeket, segédkezhetnek nehéz tárgyak beemelésénél, de ott is hasznos lehet a jelenlétük, ahol alpintechnika alkalmazására van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!