Belföld

2012.08.09. 12:59

Időjárás - Nem lesz kánikula, de napos idő várható

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése a várható időjárásról az ország és Európa területére péntek estig.

MTI

Várható időjárás az ország területére péntek estig

A napközben megnövekvő fátyol- és gomolyfelhők mellett alapvetően napos idő várható, de csütörtökön elsősorban délnyugaton és északkeleten erősebben felhős területek is lesznek. Csütörtökön néhol, pénteken az ország északi felén helyenként várható záporeső, sőt pénteken északkeleten egy-egy zivatar kialakulása sem kizárt. Az északi, északnyugati szél napközben megélénkül, néhol meg is erősödik.
   
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet szeszélyes területi eloszlásban 10 és 18 fok között várható, de északon a völgyekben ennél hidegebb lesz.
   
A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 23 és 28 fok között valószínű.

Az időjárási helyzet Európában 
   
A Brit-szigetek felett helyezkedik el az a nagy kiterjedésű anticiklon, amely meghatározza kontinensünk nagyobb részének időjárását. Dél- és Közép-Európában, valamint a Brit-szigetek térségében ezért többnyire napos, száraz az idő. Ugyanakkor hosszan elnyúló, hullámzó frontálzóna húzódik a Szentpétervár-Koppenhága-Brüsszel vonal mentén, továbbá a Kelet-európai-síkságon át az Uráltól egészen a Fekete-tengerig. Emiatt északon és keleten többnyire felhős az idő, többfelé fordul elő eső, zápor, zivatar. A csúcshőmérséklet a mediterrán térségben és Oroszország déli részén általában 33, 38 fok között alakul, de helyenként Görögországban és a Kaszpi-tenger mentén 40, 42 fokot is mérnek. Eközben a Skandináv-félszigeten 10 és 20 fok közé melegszik fel délutánra a levegő.
   
Péntek estig a Kárpát-medence időjárását az említett anticiklon peremén északias áramlással érkező néhány fokkal hűvösebb, változó nedvességtartalmú levegő alakítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!