Belföld

2012.08.28. 10:20

Két napig gáz nélkül Somogy megyében

Kaposvár - A pékek szabadságra mennek, az éttermek mikrohullámú sütőben melegítik az ételt - két napig szünetel a gázellátás szerdától 29 somogyi településen a siófoki Földgázszállító (FGSZ) Zrt. éves karbantartási munkája miatt; Kaposváron emiatt melegvíz-szolgáltatás sem lesz.

MTI

A nagynyomású földgázszállító rendszer karbantartási munkálatait éves ütemterv alapján végzik, amelyről már januárban értesítették a területi illetékes E.ON Közép-dunántúli Gázszolgáltató Zrt.-t - mondta az MTI-nek kedden  FGSZ Zrt. PR-szakértője.

Simonné Bencsik Márta tájékoztatása szerint a törvény szerint szabályozott 48 órás - fűtési szezonon kívüli - karbantartás szerdán reggel 6 órától péntek reggel 6 óráig tart. Ezt követően indítja el ismét a szolgáltatást az E.ON, amelyre legfeljebb nyolc óra áll rendelkezésére. Hozzátette: munkatársaik igyekeznek a legrövidebb idő alatt elvégezni a biztonságos gázellátást szolgáló éves karbantartást, így várhatóan az előírt maximum időtartamnál előbb végeznek.  

Arra a felvetésre, hogy a több helyi hírportálon is megjelent hírre reagáló hozzászólók egy része nehezményezte az előzetes tájékoztatás hiányát, a PR-szakértő úgy fogalmazott: ez a szolgáltató feladata, ők a gázellátásért felelősek. A honlapján és hirdetésben egyébként az FGSZ Zrt. is közzétette a karbantartás időpontját - jegyezte meg Simonné Bencsik Márta.    

A megyei napilap, a városi televízió és egy helyi hírportál körkérdésben igyekezett felmérni, milyen következményekkel jár a gázszünet a somogyi megyeszékhelyen.

E szerint Kaposváron nemcsak gáz, de 6800 lakásban meleg víz sem lesz. (Ez utóbbiról egyébként a helyi távhő-szolgáltató a sajtón keresztül már az elmúlt héten tájékoztatott.) Öt bölcsődét bezárnak, ez hozzávetőleg 200 kisgyermeket és családját érinti, a város óvodái azonban működnek, a gyerekeknek előreláthatóan hidegcsomagot szállítanak majd, csakúgy, mint a szociális étkezést igénylő 1600 embernek. A Liget Otthon csaknem 80 idős lakójának várhatóan üstben főznek meleg ételt, s a meleg vízről is hasonlóan gondoskodnak.

A helyi pékségek nagyobb mennyiségű csomagolt kenyeret sütnek előre, a pékek egy része szabadságra megy. A húsfeldolgozó üzemben a gázszünet idejére átszervezik a munkát, hogy enyhítsék a kiesést, a tejüzemben a kiszállítást nem, de a termelést felfüggesztik. Az éttermek közül lesz, amelyik bezár, mások elektromos árammal működő berendezéseket használnak, illetve előre elkészített, mikrohullámú sütőben felmelegített ételeket, kemencében sült pizzát szolgálnak fel. 

A megyei kórházban nem okoz számottevő gondot a gázszünet: a betegek ápolásához szükséges meleg vizet - takarékos felhasználás mellett - tartalékból kívánják megoldani.

Több vállalkozó panaszolta, hogy őket nem értesítették a gázszünetről. Kiderült, az E.ON ezt csak a nagyfogyasztókkal közölte.

A helyi médiumok többféle stratégiát is ajánlanak a gáz- és melegvíz-szolgáltatás idejére, egyúttal azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy senki nem próbáljon meg PB-gázpalackot csatlakoztatni a gázvezetékhez, továbbá azt ajánlják, hogy még szerda reggel 6 óra előtt zárják el a főcsapot, vagy ennek hiányában a készülék előtti gázcsapot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!