Belföld

2012.09.18. 05:20

Ne bagatellizálják az erőszakot! - Felháborító a nőkről való ''középkori'' vélekedés

Még az idén benyújtják a javaslatot, és akár el is fogadhatja a parlament, hogy a családon belüli erőszak önálló tényállás legyen a büntető törvénykönyvben. Magyarországon a családon belüli erőszak hetente legalább egy nő életét követeli – a NaNe szerint.

Gombás Gabriella

Egy hete, amikor először tárgyalta a parlament az országos népi kezdeményezést, nagy felháborodást váltott ki Varga István fideszes képviselő enyhén szólva szerencsétlen beszólása, miszerint, ha majd megszülték a két-három vagy négy gyermeket és így eleget tettek a hazának, utána gondolkozzanak a nők az önmegvalósításukon. Ki mást érdekelhetne ez a témakör jobban, mint a családalapítás előtt álló fiatalokat?



Erről Mihalovics Péter kabikabinetfőnökkel, az Új Nemzedék Jövőjéért program koordinációjáért felelős miniszteri biztossal beszélgettünk.

– A családon belüli erőszak lehet lelki, testi, gazdasági, öregkori, szexuális – attól még nem tűnik el, ha az Országgyűlés meghozza a várható döntést. Az ifjúsági program foglalkozik- e megelőzéssel?

– Természetesen igen, hiszen az Új nemzedék jövőjéért program egyik alapvető célja, hogy hozzájáruljon egy olyan Magyarország megteremtéséhez, amely minél több fiatal számára biztosít lehetőséget, teremti meg a boldogulás feltételeit. Így a programban helyet kap a családon belüli erőszak elleni hatékony fellépés ösztönzése, azaz a szükséges jogszabályi környezet megteremtése, a krízisszolgáltatások biztosítása és – ami talán a legfontosabb – a szemléletformálás elősegítése. Hiszen mindannyiunk közös érdeke, hogy a felnövekvő új generáció tagjai minél kisebb arányban legyenek elszenvedői annak a sokknak és traumatikus élménynek, amit például egy gyermek életében jelenthet a családon belüli erőszak.

– Milyen álláspontot képvisel politikusként?

– Politikusként és magánemberként is ugyanazt gondolom: elfogadhatatlan a családon belüli erőszak, illetve annak bármely formája. Nagyon fontosnak tartom, hogy ne csak politikusként lépjek fel ez ellen, hanem magánemberként is, és szerintem ez a lényeg. Akkor lehet gátat vetni a családon belüli erőszak jelenségének, ha mindenki – lehetőségeihez mérten – a saját eszközével fellép ez ellen, azaz nem fordítjuk el a fejünket!

– Családalapítás előtt álló fiatalemberként mi a magánvéleménye Varga képviselő elszólásáról?

– Az hiszem, kortól és élethelyzettől függetlenül mondhatom, hogy a képviselő úr szavaival nem lehet azonosulni, a testi és lelki bántalmazás semmilyen körülmények közt nem elfogadható.

– Szültél már ma? Szellemeskednek a fiatalok a neten, falvédőket gyártanak („Az én Uram a legjobb ember, hogyha szülök, akkor nem ver”). Elnyerte a tetszését ez a típusú „népi” politizálás?

– Ez esetben különösen igaz, hogy a negatív reklám is reklám! Nagyon fontos, hogy a lehető legtöbb fórumon beszéljünk a családi erőszak jelenségéről, az azzal szembeni küzdelem lehetőségeiről. Fontos, hogy mára már a fiatalok körében is beszédtéma lett, így talán elindulhat egy olyan tudat- és szemléletformálás, amely nélkül minden csak üres beszéd és pótcselekvés marad.

– Ön hány gyermeket szeretne?

– Én három gyermeket szeretnék, de a gyermekvállalásnak mindig a két fél közös döntésén kell alapulnia.



Nem feltétlenül kell a családhoz kötni

– Egyetértek képviselőtársaimmal, s örülök, hogy figyelembe veszi az Országgyűlés a népi kezdeményezés keretében összegyűlt 100 ezer aláírást. Ezt a problémát azonban nem feltétlenül kell a családhoz kötni, ezért is javasolta a frakció, hogy gyermekek, illetve nők elleni erőszak szerepeljen a törvényben – mondta el kérdésünkre Talabér Márta országgyűlési képviselő (Fidesz), az ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottság alelnöke. Hozzátette, reméli, hogy ez az eset fordulatot hoz a pártban, miszerint a nőket érintő témákban női képviselők szólalhatnak majd fel a parlamentben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!