Belföld

2012.09.20. 14:06

Pénteken fátyolfelhők és őszi napsütés várható

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése a várható időjárásról péntek estig az ország és Európa területére.

MTI

Várható időjárás péntek estig

Nyugat felől tovább csökken a felhőzet, éjszaka északkeleten is megszűnik a csapadék, és az ország legnagyobb részén már derült vagy gyengén felhős idő várható. Pénteken a fátyolfelhők mellett országszerte sok lesz a napsütés, csapadékra nem kell számítani. Estétől - a Tiszántúl kivételével - mérséklődik a légmozgás. Pénteken keleten élénkül meg az északi szél. Hajnalban a nyugati és a középső területeken foltokban köd képződik.
   
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 6 fok között alakul, de helyenként a derült, alacsonyan fekvő helyeken gyenge fagy is lehet.
   
A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 15 és 20 fok között valószínű.


   
Az időjárási helyzet Európában

Észak-Skandináviától Lengyelországon át egészen Észak-Olaszországig hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszer húzódik. A front néhány száz kilométeres környezetében erősen felhős az ég, többfelé esik az eső. A front előtt - a Balkán-félsziget keleti felére - meleg levegő áramlik, ott még 25, 30 fok közé melegszik fel a levegő. Meleg, nyárias idő van továbbra is a Pireneusi-félsziget déli felén, ahol a maximumhőmérséklet meghaladja a 30 fokot. Európa északi és nyugati területeit ugyanakkor hűvös levegő árasztotta el; délután többnyire 14 és 19 fok közötti a hőmérséklet, de északon csupán 9, 13 fokot mérnek.
   
A Kárpát-medence időjárását péntek estig egyre inkább az említett front mögött áramló száraz levegő alakítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!