Belföld

2012.09.14. 14:14

Szombaton csökken a felhőzet

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése a várható időjárásról szombat estig az ország és Európa területén.

MTI

Várható időjárás az ország területén szombat estig
   
Napközben átmenetileg többfelé elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet, majd estétől délen és keleten ismét egyre többfelé várható csapadék. Szombaton napközben északnyugat felől határozottabban csökken a felhőzet, a legtovább délkeleten, keleten marad a borult, esős idő, majd estére ott is megszűnik a csapadék, felszakadozik a felhőzet. Pénteken az északi szél nyugaton, szombaton az északnyugati szél a Dunántúlon és a középső országrészben megerősödik, másutt csak élénk széllökések lehetnek. Hajnalban az Alpokalján ködfoltok kialakulhatnak.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 15 fok között alakul, de északnyugaton 8, 10 fok is lehet.
   
A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 17 és 24 fok között valószínű.

Az időjárási helyzet Európában

A Barents-tengertől a Balti államokon és a Kárpát-medencén át egészen Dél-Olaszországig hullámzó frontrendszer húzódik. A front mentén erősen felhős az ég, és sokfelé esik az eső, záporeső, délen zivatarok is előfordulnak. Ciklon örvénylik Norvégiától nyugatra, frontjai mentén Skandinávia déli részén és az Északi-tenger menti országok felett többnyire borult az ég, és ugyancsak sokfelé fordul elő eső, zápor. Eközben Délnyugat-Európa valamint a Kelet-európai-síkság felett egy-egy anticiklon helyezkedik el, hatásukra arrafelé napos, eseménytelen az időjárás. Amíg a legmagasabb nappali hőmérséklet az említett frontvonaltól nyugatra és a 45. szélességi körtől északra 10 és 20 fok között alakul, addig az Ibériai-félsziget déli részén továbbra is 30, 36 fok közé melegszik fel a levegő. Szombat estig a jelenleg a Kárpát-medence középső része fölött hullámzó frontálzóna kelet felé elhagyja az országot, és szombaton már ismét száraz levegő áramlik majd fölénk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!