Belföld

2012.10.04. 09:50

LMP: továbbra is fenyegeti a porszennyezés a kolontáriakat

Az LMP szerint két évvel a kolontári vörösiszap-katasztrófa után továbbra is súlyos problémát jelent, időnként drámai helyzetet idéz elő az átszakadt 10-es kazettából származó porszennyezés.

MTI

Az azonnali lépéseket sürgető ellenzéki párt csütörtöki sajtótájékoztatóján arról is beszéltek, hogy a térségben élők szerintük nem kapják meg a megfelelő egészségügyi ellátást.

A katasztrófa során átszakadt kazettából származó vörös por még ma is a Kolontárhoz tartozó, a tározótól néhány száz méterre található Lőrintepuszta és Csótapuszta felé száll. Az ott élők a száraz, szeles időben komoly porszennyezésnek vannak kitéve, de a sorsukkal senki nem foglalkozik – jelentette ki budapesti sajtótájékoztatóján az LMP frakcióvezetője.

Jávor Benedek azt mondta, hogy az emberek védelmének érdekében le kell fedni a tározót és el kell végezni a pormentesítést. A Lőrintepusztán élők számára annak a lehetőségét is meg kell teremteni, hogy el tudjanak költözni a komfort nélküli házaikból – tette hozzá a frakcióvezető, aki szerint a harminc ember - köztük tíz gyerek - elköltöztetésében egyaránt részt kell vállalnia a kormánynak és a Mal Zrt.-nek.

A katasztrófa egyik oka az volt, hogy a hatóságok nem megfelelően végezték a munkájukat – hangsúlyozta a politikus. Hozzátette, a környezetvédelmi hatóságokat viszont azóta sem erősítették meg, sőt a költségvetésben további forrásokat vontak el tőlük. Amíg a kormányzat nem veszi komolyan a környezetvédelmi munkát, addig máshol is bekövetkezhetnek hasonló esetek – mondta Jávor Benedek.

Szilágyi László LMP-s képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a térségben máig nagyon komolyak az egészségügyi kockázatok. Az Esélyt az életre a vörösiszap után elnevezésű egyesületnek a katasztrófa második évfordulójára készített kiadványára hivatkozott és kitért arra: a korábban Devecserben felállított szűrőközpontot azóta felszámolták, így már senki nem vizsgálja a helybeliek egészségügyi állapotát, pedig ajkai és várpalotai orvosok megerősítik, hogy megnőtt a krónikus légúti megbetegedések száma. Az egyesület tagjai arra is felhívják a figyelmet, hogy a lakosság nem kapja meg a megfelelő pszichológiai ellátást, nem kezelik a több embernél is jelentkező poszttraumatikus szindrómát - mondta.

A sajtótájékoztatón az LMP másfél tucatnyi, fehér, por ellen védő maszkot viselő aktivistája sorakozott fel Csótapuszta, Lőrintepuszta, Somlóvásárhely, Kolontár, Devecser, Magas PM10 étékek, Hatósági hibák és Másodlagos károk feliratú táblákkal a kezükben. Egyikük – a porszennyezés hatásait érzékeltetendő – benyújtott egy vörös füstgyertyát is.

Két éve, 2010. október 4-én történt Magyarország legnagyobb ökológiai katasztrófája. Ajka közelében, Kolontár községnél 12 óra 25 perckor átszakadt a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ajkai timföldgyára 10-es zagytározójának gátja, több mint egymillió köbméternyi víz és mérgező vörösiszap elegye öntötte el Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely mélyebben fekvő részeit. A katasztrófában tíz kolontári lakos vesztette életét, 123 ember súlyos égési sérüléseket szenvedett az erősen lúgos, maró hatású anyagtól, az orvosoknak 302 embert kellett ellátniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!