Belföld

2013.02.26. 19:46

Kommentár

Az Alkotmánybíróság (Ab) döntése értelmében alaptörvény-ellenes az egyházi törvény egyházi státus megadását szabályozó része.

Halmos György

Nem ez az első csapás az egyházügyi törvényre, az első verzióját az Ab már 2011 decemberében közjogilag érvénytelennek mondta ki és megsemmisítette. A keddi határozat értelmében az Országgyűlés politikai döntése helyett más módon kell szabályozni a kérdést, biztosítani kell az érintetteknek a jogorvoslat lehetőségét. A döntés visszamenőleges hatályú, vagyis az összes egyház visszakapja korábbi jogállását.

Az egyházi törvény jelentős politikai vitát váltott ki, főleg azért, mert a korábbi egyházak közül első körben csupán 14, majd tavaly további 18 vallási közösségnek szavaztak meg egyházi jogállást, ennek értelmében a kisegyházak döntő többsége egyesületté minősült vissza, és elveszítették a korábbi kedvezményeiket. A döntés ellen nem volt jogorvoslati lehetőségük. Az egyházi státus szűkítése ellen többen kifogást tettek a strasbourgi Emberi Jogi Bíróságon is.

A kérdést valamilyen, de legfontosabb, hogy megnyugtató módon szabályozni kell, mert korábban a formális feltételeknek megfelelő, egyházi bejegyzést kérő szervezetek automatikusan megkapták az egyházi státust. Ennek eredménye, hogy szép számmal jöttek létre bizniszegyházak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!