Belföld

2013.06.20. 17:03

A németek nem felejtik el

Horn Gyula nagy európai volt, akinek külügyminiszterként véghezvitt bátor tetteit a németek soha nem felejtik el, reagált Horn Gyula halálhírére a német külügyminiszter.

Bartuc Gabriella

Úgy marad meg az emlékezetben, mint aki magyar szocialista vezérként hozzájárult a vasfüggöny lebontásához.

Amikor 1989-ben bejelentette, hogy Magyarország engedélyezi a volt NDK több ezer polgárának a kiutazást Nyugatra, bebiztosította helyét a történelemkönyvekben – írják róla a németek.

Még egy magyar, akit külföldön többre tartanak, mint hazájában, ahol megosztó személyiségként emlegetik. Talán mert olyan messzire nem látszik el a pufajka, és a miniszterelnöksége idején meghozott Bokros-csomag sem őket sújtotta. Ám az is igaz, hogy komoly belpolitikai konfliktusokat felvállalva megállította az ország államcsőd felé rohanását.

Aktív politikus korában, őt látva, mindig az volt a benyomásom, mintha civilként lépett volna pódiumra, kifogástalan, de soha nem divatos, szürke öltönyében. Az intellektusa sem tűnt kiemelkedőnek, de megvolt a magához való esze és képes volt távlatokban gondolkodni, ami nagy erény. Jól tudom, ez a hevenyészett gondolatfutam vázlat csupán, amellyel fel szerettem volna idézni alakját. Béke poraira.

Címkék#Horn Gyula

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!