Belföld

2015.07.10. 19:43

Görög adósság - Magyarországi görögök: csalódás a megszorítás

Budapest - A Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatának általános elnökhelyettese szerint a görögök óriási csalódásként élik meg a megszorításokról szóló bejelentéseket.

Agárdi Bendegúz Szpirosz az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában úgy vélte, hogy Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök beiratkozhat azon politikusok sorába, akik az elmúlt évtizedekben kormányozták Görögországot. Szerinte a koalíció "repedezik".

Egyebek mellett adó- és nyugdíjreformot ajánlott az adósságenyhítésért cserébe a görög kormány a nemzetközi hitelezőknek megküldött legújabb javaslatcsomagjában. Az Athén által csütörtök este nyilvánosságra hozott 13 oldalas dokumentum szerint Görögország az államadósság mérséklése mellett 53,5 milliárd euró új hitelt kérne, hogy 2018 júniusáig törleszteni tudja az adósságait. Ezek fejében többek közt a nyugdíjak csökkentését és bizonyos adók emelését ajánlotta fel az Alekszisz Ciprasz miniszterelnök vezette kormány.

Agárdi Bendegúz Szpirosz kitért arra is: a magyarországi görög nemzetiség tiltakozik azok ellen a vélemények ellen, amelyek szerint a görög nemzet lusta lenne. "Nem lehet egy egész nemzetet lustának tekinteni, mert ez nem más, mint rasszizmus" - mondta.

Megjegyezte, Magyarországon és Görögországban a legmagasabbak a munkaórák száma az Európai Unióban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!