Belföld

2016.03.24. 20:34

Balaton-díjasok és a vasárnapi nyitva tartás

Balatonkeresztúr - A Balatoni Szövetség Balatonkeresztúron tartott közgyűlésén Bagyó Sándort, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnökét, Bíró József vízi kikötőtervezőt és Szauer Rózsát, a Nők a Balatonért egyesület elnökét Balaton-díjban részesítette.

Kekk Sára

A díjat Balassa Balázs, a szövetség elnöke adta át. Bagyó Sándor a díj átvételekor hangsúlyozta, szerinte a díj a csapat egészének és tevékenységének elismerése, valamint sok munkát kell még együtt elvégezniük ahhoz, hogy a kitűzött célok megvalósuljanak.

(Fotó: Kekk Sára)

Bíró József köszöntőjében elmondta, alig van olyan Balaton-parti település, ahol ne végzett volna vízi tervezéseket, Keszthelytől Balatonfűzfőig szinte minden település őrzi munkáját, és örül, hogy elismerik, hogy 43 éven keresztül lehetőségeihez mérten mindent elkövetett, hogy a magyar tenger, a Balaton szépítését, fejlődését elősegítse.

Szauer Rózsa húsz éve tagja, illetve vezetője a Nők a Balatonért Egyesületnek. Áldozatos munkájának is köszönhető, hogy egyesületük jó hírnévnek örvend, rendszeresen képviselteti magát a Balatonnal kapcsolatos ügyek tárgyalásán, véleményüket kikérik és meghallgatják. Mint mondta, ez az díj az egyesület elismerése is, de örül, hogy az elmúlt húsz év munkáját is díjazta a szövetség.

A jelenleg közel nyolcvan önkormányzatot tömörítő Balatoni Szövetség 25 éve alakult újjá, azóta segíti a parti településeket. Ez alkalomból az ülésen elismerték a Balatoni Szövetség alapítóinak munkáját, valamint díjazták azon szervezeteket is, amelyek sokat tettek a Balaton térségéért és a szövetség munkájának segítéséért. Ezenkívül együttműködési megállapodást kötöttek a limnológiai intézettel és a Balatoni Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatával is.

A polgármesterek szerint fontos, hogy erős érdekképviseletük legyen a településeknek, egyedül ugyanis nehezen tudják elérni céljaikat. A díjak átadása után a szövetség 2015. évi beszámolójával tértek át a komolyabb témákra a közgyűlésen, amelyet 2016. évi munkaterv-javaslat követett. Ezen belül elhangzott, hogy a balatoni turizmus számára létkérdés a vásárnapi nyitva tartás.

– Nemcsak a Balatonon, hanem országos szinten is, az egész nemzetgazdaság érdeke, hogy a nyári szezonban, szabadon választott hétvégéken nyitva tarthassanak a parti üzletek. Nekünk, Balaton-parti polgármestereknek, a Balaton-parton élő vállalkozóknak, a turizmusból élőknek fontos, hogy minél több és minél jobb színvonalú szolgáltatást nyújtsanak, s amennyiben egy ilyen szegmenst kiveszünk belőle, akkor az ide látogató vendégek szempontjából nem részesülhetünk pozitív elbírálásban – mondta el Balassa Balázs elnök.

Az eseményen elhangzott az is, mennyire fontos, hogy a balatoni régióban összehangolják a fejlesztéseket, ugyanis csak így tehetik még vonzóbbá a tó környékét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!