Belföld

2016.03.11. 15:33

Újabb feljelentést tesz az LMP a balatonfenyvesi móló építése miatt

Az LMP hivatali visszaélés és környezetkárosítás miatt feljelentést tesz a balatonfenyvesi móló kialakítása során végzett iszapkitermelés miatt - jelentette be a párt társelnöke pénteken Balatonalmádiban.

Szél Bernadett azt mondta, az ötszáz méteres mólók kialakítása során kitermelt iszapnak a szomszédos partszakaszra szivattyúzása újabb, még az eddigieket is meghaladó károkat okoz a Balaton élővilágában.

A politikus emlékeztetett arra, hogy az LMP nyáron tett feljelentést a balatonfenyvesi kikötőfejlesztés engedélyezésével kapcsolatban vélt jogsértések miatt. Hozzátette, a párt a napokban kapta kézhez a nyomozást megszüntető rendőrségi határozatot, amely ellen panasszal élnek és kérik a nyomozás folytatását.

Az LMP szerint erre a beruházásra az engedélyeket sem lett volna szabad megadni, a kikotort iszapot ugyanis a Natura 2000-es védettségű lápban helyezik el, a Balatonba nyúló ötszáz méteres móló pedig egy műegyetemi tanulmány szerint komoly áramlástani problémákat okoz a tó nyugati medencéjében. Hozzátette, emellett a Balaton-törvény is kategorikusan tiltja új kikötő építését.

Gerstmár Ferenc, az LMP elnökségi tagja arról beszélt, hogy a Balatonalmádi és Balatonfűzfő közötti több mint 100 hektáros, part menti területre és a tóba egy fedett nonstop vízi élményparkot terveznek mintegy 1500 milliárd forintból. Ennek részeként a Balatonban egy harminc méter mély, víz alatti luxusszálloda épülne, a part menti építmények magassága pedig elérné a nyolcvan-száz métert.

A politikus úgy fogalmazott, hogy az LMP olyan beruházást nem fog támogatni, amely tönkreteszi a Balatont, szerintük az ilyen szintű beruházásokról helyi népszavazáson kell dönteni. A párt ezért is kezdeményezte néhány napja a helyi népszavazások kiírásának és eredményességének könnyítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!