Berhida

2013.02.10. 13:16

Új elnök és a vetőmagok

Szakmai továbbképzésen vehettek részt a napokban a Berhidai Kertbarát Kör tagjai, a kultúrházban Dobai Éva, az egyik legnagyobb hazai vetőmag-forgalmazó cég munkatársa tartott előadást az érdeklődőknek.

Szabó Péter Dániel

Magyarországon komoly múltja és jövője is van a házi zöldségtermesztésnek, ezt a folyamatosan emelkedő vetőmag-eladások is bizonyítják, mondta el vetített képes előadásában Dobai Éva, aki a magok ültetéséről, neveléséről is beszélt az érdeklődő kertbarátoknak.

A szakember kiemelte, a vetőmag legfontosabb értékmérő tulajdonsága a csírázóképessége, amelyet folyamatosan vizsgálnak. Ha egy saláta csíraképessége például 86 százalékos, az a gyakorlatban annyit jelent, hogy 100 szem elvetett vetőmagból optimális körülmények között 86 darab csíranövény fog kifejlődni. A csírázóképesség megőrzésének érdekében a vetőmagokat úgynevezett csíravédő csomagolásban hozzák forgalomba.

Az előadást megelőzően köszöntötte a Berhidai Kertbarát Kör tagjait Kellerné Szász Anikó, a szervezet közelmúltban megválasztott elnöke is. A városban és a térségben szép díszeiről, dekorációiról ismert hölgy Pazár Lászlónét váltotta a több évtizedes múlttal bíró egyesület elnöki posztján.

Még több fiatalt szeretne megszólítani Kellerné Szász Anikó (balra), a kertbarát kör új elnöke (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Kérdésünkre elmondta, az elődje által megkezdett utat szeretné folytatni, hiszen az utóbbi években jó irányba indult el a kertbarát kör. A hagyománynak számító kiállítások, lekvár- és savanyúság kóstolóval egybekötött terménybemutatók és szakmai előadások szervezése mellett a fiatal korosztály bevonását tekinti fő feladatának Kellerné Szász Anikó. Épp ezért örül annak, hogy egyre többen érdeklődnek a hobbikertészet iránt, s ellátogatnak rendezvényeikre. Természetesen, jegyzi meg az elnök, nagy tiszteletben tartjuk idősebb tagjainkat is, akik hasznos tanácsokkal láthatják el az ifjú kertbarátokat.

A jelenleg mintegy 45 fővel működő berhidai civil szervezet következő rendezvénye február 22- és 23-án lesz, amikor is két napon át vetőmag csereberét tartanak a kultúrházban, s szponzoraik jóvoltából minden látogató ajándék vetőmaggal a kezében térhet majd haza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!