Döbrönte

2016.08.11. 19:40

Zászló loboga várromnál

Döbrönte - A csendesen csörgedező kristálytiszta Bitva-patak, a dombokkal körülvett hangulatos árnyas erdők, valamint a Szarvaskő-várrom igazi jelképévé váltak Döbröntének. A meredek hegygerincen magasodó középkori várfalak szegletében a szeszélyes bakonyi szél immáron országzászlót is lenget, amelyet az idei falunapon avattak fel.

Polgár Szilárd

- A mai napon felkerült a Szarvaskő-várrom ormára az országzászló, amely régi álmunk volt - mesélte mosolyogva a veol.hu-nak Cseh Lajos, Döbrönte polgármestere. - Eredetileg augusztus 20-ára szántuk a zászló avatását, ám a beruházás korábban elkészült, így a döbröntei falunap jó apropó volt arra, hogy most adjuk át. A zászlórúd 8 méter magas, a magyar zászló felülete pedig 6 négyzetméter. Jó felpillantani a hegygerincre, hiszen az ember öntudatát, magyarságát ez a zászló hűen jelképezi - fogalmazott a falu vezetője.

Fotó: Polgár Szilárd

- A várrom az önkormányzat tulajdona, 2018-tól pedig várhatóan megkezdődhet a a döbröntei vár felújítása. Nem szerettük volna olyan helyre tenni az országzászlót, ahol a régészeti ásatásoknál vagy a felújítási munkálatoknál útban lehet. Így kicsit távolabb került a várfalaktól, de nem ez lesz a végleges helye. Ha a vár rekonstrukciója megtörténik, akkor a belső területre kerül majd át - jegyezte meg a polgármester. Döbröntén már évek óta hagyomány, hogy a gyermeknapot együtt tartják a falunappal, így idén is sok programmal várták az új generáció tagjait. Volt többek között ugrálóvár, kézműves-foglalkozások, interaktív meseszínház, arcfestés, csillámtetoválás és kürtöskalácssütés.

Az ízletes ebédet 150 főre a döbröntei képviselő-testület tagjai főzték. A 35 kilogramm vaddisznóhúst tartalmazó pincepörköltet titkos bakonyi recept alapján készítették el, amelyet az évek során folyamatosan tökéletesítettek és egy kis vörösborral meg is bolondítottak. A falunapi közös ebédet követően Greznár Zoltán és zenekara húzta a nótát, majd Papatyi-Tóth Tünde egyórás sláger- és operettműsorát dúdolta a közönség. Őt a Teveli Táncos Lábak formáció követte, majd a falunap sztárvendégeként házibuli is volt Attilával. Később fellépett még a Takácsi Zenestúdió, emellett rúd- és hastáncot is láthatott a szabadtéri színpad közönsége. A felhőtlen hangulatú, nagy sikerű falunapot Carlos-bál zárta kora hajnalban.

- A Döbröntei Várünnepség 50. évfordulója után határozta el a képviselő-testület, hogy falunapot is szervezünk, amely elsősorban a helyben élő embereket szólítja meg. Településünk életében kiemelten fontos ünnep lett a falunap, amely még jobban összekovácsolja a döbröntei közösséget - összegezte a rendezvényt Cseh Lajos, akitől azt is megtudtuk, hogy Szarvaskő-várának napját ebben az évben nem rendezik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!