Borászat

2012.10.16. 17:31

Kultúra és bortermelés

Monoszló - Országunkban vendégszerepelt a Café Mozart zenekar: a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetében is koncerteztek.

Varga Ibolya

Liszkay Mihály, pincészet-tulajdonos1956-ban hagyta el Magyarországot. Hollandiai egyetemi tanulmányai után Maastrichtban több exkluzív étterem tulajdonosa, valamint étteremlánc vezetője, 1976-ban Kanadába emigrál. A '90-es években tért vissza Magyarországra. Véletlenül vetődött el a Káli-medecébe, melyet Magyarország Toscanájaként is jeleztek és valamikor itt termettek az ország legjobb vörösborai. Megvásárolt itt egy romos pincét, egy elhanyagolt szőlőt, és alaposan megdolgozta a területet.  Négy klasszikus kékszőlő-fajtát: cabernet franc-t, cabernet sauvignon-t, merlot-t és  pinot noirt  telepített. Persze előtte engedélyeztette, hogy a mára fehérborossá vált vidéken kék szőlőt ültethessen. Borai sorra szerzik itthon és külföldön a legrangosabb díjakat. 



Liszkay Mihály a  gyönyörű területen már vendéglátással is foglalkozik és ebben is a rendkívüli élmények híve. Így jutott el hozzá a Café Mozart zenekar, mely   főként Haydnt és Haydn korabeli angol zeneszerzők darabjait játszó öttagú angol kamaraegyüttes. A budapesti akadémiai hangversenyük előtt Monoszlón adtak zártkörű koncertet. A felejthetetlen élmányt nyújtó előadáson  Rogers Covey-Crump énekelt, Jonathan Morgan és Jenny Thomas fuvolán, Ilana Cravitz hegedűn, Ian Gammie viola da gambán és gitáron működött közre.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!