Borászat

2013.01.23. 18:17

Éledő szőlészeti-borászati hagyományok

Sümegnek gazdag szőlészeti és borászati múltja van, amit szinte teljesen elfelejtettek a második világháború utáni évtizedekben. Két szakember élesztette fel.

Varga Ibolya

Egly Márk és  Magyar Tamás kertészmérnöki diplomát szerzett. Márk érkezett előbb Sümegre és megkezdte a szőlészeti-borászati hagyományok felélesztését. A püspöki palota alagsorában kezdték meg a munkát, amiről tudták, hogy borospinceként működött valamikor, de az 1980-as évek végén  már csak egészen kis része volt látható, a járatokat  szeméttel tömték be.  Irdatlan munka volt a  pince kitakarítása.  A két szakember munkájának eredményeként   a több száz éves pince falain belül újra sümegi borok érlelődnek.

 

 

A borászat büszkesége, a Ramassetter-palack, benne a kézműves borral

A palotát Padányi Biró Márton veszprémi püspök építtette, akinek kedvenc tartózkodási helye volt Sümeg.  Ma  a látványpincét csak egy üvegajtó választja el a kóstolóhelyiségtől. A fahordókban tárolt  borok nagy része vörös, de az ötszáz  literes zempléni tölgyhordókban évről évre az Erek nevű olaszrizling-válogatás kap helyet  a zweigelt, pinot noir, cabernet és merlot mellett. A vörösborokat házasítás után vagy önmagukban  négy-tizennyolc  hónap után palackozzák. A tizennyolc kétszázhuszonöt literes tölgyfahordó  kitölti a kézműves borászat vörösbor-kapacitását. Elsődleges céljuk  a jó ivású, a sümegi termőhelyre   jellemző borok készítése. Igaz, nagyon kis tételben, de 2007-ben kerülhetett először a saját boruk a vendégek poharába.   A Palota Pince a nevében is vállalja a kézművességet. Ez azt jelenti, hogy a szőlőművelésben és a borkészítésben egyaránt a hagyományokat követik,  környezetbarátok és egyediek.

 

Egly Márk az első tétel gyöngyöző borral, mellyel arra is  emlékeznek, hogy az országban először Sümegen készült pezsgő (Fotó : Gáspár Gábor)

A vár oldalában, ahol régen a legjobb borokhoz termesztettek szőlőt, ugyancsak sok évtizedig nem  műveltek szőlőt. Ezt is a két borász újította fel. Ősi, Európában ismert szőlőket telepítettek. Tavaly ősszel volt a második szüretük ezen a területen.   Ugyanakkor Egly Márk szakmai tanácskozáson arról tájékoztatta a munkában részt vevőket, hogy a szőlőt nemcsak borkészítésre lehet használni. Szerencsére újra divatos lett a must, amit sokféleképpen lehet tartósítani, az éretlen fürtökből saláta ízesítésére való   lé készíthető. 

Két éve kezdtek foglalkozni  a gyöngyöző borokkal, és ennek is van helyi múltja, hiszen Magyarországon először Sümegen készítettek pezsgőt a levéltári adatok szereint.  A  borászat büszkesége a Ramassetter-palack, amelyet először százötven  évvel ezelőtt  készített a sümegi borászat meghatározó alakja, Ramassetter Vince a palackozó-üzemében.  A palack közel kétéves előkészítő munkát követően készült el, a félliteres űrtartalmú, borostyán színű butéliából  százötven  darabot gyártottak. Az egyedileg, kézzel készített üvegműves remeket egyenként töltik meg a kézműves borászat boraival, és még a dugózása is egyedi: viaszolással zárják le.  A bor a pincészet egyik  büszkesége, 2011-es olaszrizling és Zeusz házasítása  fele-fele arányban. Ezt a  borukat új fahordóban érlelték hat hónapon át. 





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!