Borászat

2015.03.03. 17:11

Olaszrizling a nyertes

Somlóvásárhely – Somlói borok versenyét rendeztek a községben a hétvégén, amelynek eredményeként 66 díjat osztottak ki a bortermelők között.

Penk Tímea

A borverseny különlegességét az adja, hogy a bírálók nem tudják, melyik üvegben kinek a bora van. Minden bortermelő egyben bíráló is, általában a saját borukat sem ismerik fel.

Marton László, a hét évvel ezelőtt alakult Borbála Borrend elnöke elmondta, február utolsó hétvégéjén mindig megtartják a borversenyt a Fazekas pincészetben. Minden alkalommal az előző évi újborral lehet nevezni, az idén 67 fajta nedű vesz részt a versenyen. Közülük a legtöbb vegyes fehérbor, van olaszrizling, juhfark, hárslevelű, furmint, néhány chardonnay, irsai olivér, rozé és vörösbor, illetve egy korona fajta. Egyedül Marton László tudta, hogy melyik üvegben kinek a bora van. Fajtánként válogatták őket egy asztalra, és kóstolták, pontozták a bírálók.

Fazekas András házigazdaként köszöntötte a vendégeket, majd megemlékeztek a nemrégiben elhunyt Lasztovicza Jenőről és Somogyi Lajosról.

A házigazda beszámolt a borrend kialakulásáról. Közös célként fogalmazódott meg, hogy ismerjék meg egymást és egymás borait a somlói bortermelők. Fazekas András bejelentette, hogy a borrendet egyesületté kívánják alakítani.

Zsoldos László vidám köszöntője után kezdődött a borversenyen. A legmagasabb pontszámot Bolla Ferenc olaszrizlingje kapta. Szintén aranyérmes lett Fazekas András juhfarkja, Nagy Géza és Fábián Ferenc olaszrizlingje, illetve Schnur Károly vegyes bora. Az összejövetelen fellépett a sitkei citerazenekar, a vendéglátók kocsonyáról, hidegtálakról és édességről is gondoskodtak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!