Borosta

2010.10.09. 07:06

Egyre több férfi jár csoportos súlyzós edzésekre

Ha meghalljuk a testépítés, gyúrás szavakat azonnal a kigyúrt testépítőkre gondolunk. Pedig a testépítés, ha okosan művelik, ugyanolyan egészséges sport, mint a többi.

Bajdó Bettina

Míg korábban inkább a nők látogatták a fitnesztermekben tartott csoportos órákat, ma már egyre több férfi vesz részt  ezeken az edzéseken is. Sokan inkább szakember segítségét kérik ahhoz, hogy szakszerűen építhessék, ápolhassák testüket.

Tímár Tamás hatéves kora óta foglalkozik a sporttal. Korábban kosarazott, kajakozott, szertornázott, néptáncolt, s kipróbálta az inter-crosset is. Nem sokat gondolkodott, amikor a továbbtanulás került szóba,  testnevelés-egészségtan tanár szakon végzett a főiskolán. Tanulmányai ideje alatt elvégezte a gyógymasszőri iskolát, s a középfokú tornaedzői képzést is. Emellett számos új sportággal ismerkedett  meg, melyek közül több nagyon népszerű a férfiak között. Jelenleg egy büki szállodában sportanimátor, s óraadó egy szombathelyi fitneszteremben is.
 
- Az óráimra eleinte inkább nők jártak, most már egyre több férfi látogat az edzőterembe - mondja az  edző. - Próbálunk fiúsabb irányvonalat is felvenni,  a súlyzós óráink kifejezetten vonzzák a férfiakat. A zsírégetésre, a kardioedzésre még mindig inkább a nők járnak, bár egyre több férfit sikerült rábeszélni arra, hogy részt vegyen ezek az órákon. A férfiak alapvetően a testépítés miatt jönnek hozzánk, ám sokaknak az ülőmunka után jól esik a mozgás. Amellett, hogy a mozgás alakformáló, megelőzhető vele  a csontritkulás, a cukorbetegség, felgyorsulhat az anyagcsere-folyamat, s jót tesz a keringési rendszernek is.

Tamás hozzáteszi, a férfiak általában azért járnak konditerembe, mert olyan eszközökkel is edzhetnek, melyek otthon nem találhatók meg a lakásban. Persze vannak olyanok, akik strandizmokat szeretnének növeszteni, ha betartják az edzéstervet, akkor akár négy hónap alatt látványos fejlődés érhető el. Sokan azonban nem az izmok építése miatt térnek be, hanem egyszerűen csak fogyni szeretnének. Szakember tanácsaival és felügyeletével bárki hónapok alatt átalakíthatja testét.

- Sokan azt hiszik, hogy csak súlyzóval lehet látványos fejlődést elérni  folytatja - az edző. - Ez nem így van, a súlyzós edzést kitűnően ki lehet egészíteni a kardioedzéssel. Mostanában nagyon népszerű a hot iron edzés, mely nagyon intenzív izomfejlesztő és zsírégető edzés, egy rövid és hatásos program. Szerintem az egyik legideálisabb edzésmódszer, mivel rövid és intenzív minden óra. Az edzések alkalmával kemény a munka, de mellette a jókedv sem maradhat el. A fizikai formálódás folyamatos, továbbá az állóképességünk és a testtartásunk is javul.

Mint kiderül, bár kevesen beszélnek róla, a konditermekben is vannak íratlan szabályok: utcai ruhában nem lehet edzeni, s utcai cipőben sem lehet a terembe lépni. Illik odafigyelni a személyes higiéniára is, s nem árt az edzésekre saját törülközőt is vinni.  

Több fitneszteremben található ma már szauna is, ez is egyre népszerűbb a férfiaknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!