Borosta

2010.10.20. 05:32

Ötletek CD és DVD tároláshoz

Divatos fali tároló, alumínium koffer, vagy lapozós mappa: a lényeg, hogy igyekezzünk rendet vágni a lemezek között – ehhez nyújtunk némi segítséget.

Szabados Judit

DVD és CD lemezeinket tárolhatjuk hengerben, mappában, kisebb és nagyobb méretű műanyag tokokban és speciális kofferben is.

Érdemes szem előtt tartani, hogy a lemezeknek az a legideálisabb, ha írott felük nem érintkezik más anyaggal. Praktikus műanyag tokban egyesével elhelyezni őket – ami nem különösebben helytakarékos megoldás, viszont a lemezek élettartamát növelhetjük, hisz ebben az esetben van némi hézag a tok belseje és a lemez írott fele között. Így ideális esetben el tudjuk kerülni a karcosodást és foltosodást is. Ilyen szempontból talán a lapozós mappák nyújtják a legkedvezőtlenebb megoldást, hiszen a ritkán használt lemezek sokszor szinte „hozzáragadnak” a tokhoz, szétválasztáskor pedig megsérülhet a lemez felülete.

Ha komolyabb lemezgyűjteménnyel rendelkezünk, érdemes a kategorizáláson is elgondolkodni, hogy ne kelljen órákig keresgélni egy-egy lemezt. Erre léteznek különböző szoftverek, de listát akár egyszerű táblázatkezelő programmal is készíthetünk.

Helytakarékos megoldást nyújt a koffer, de érdemes lehet beruházni polcra is, - vehetünk készen, de készíthetünk magunk is néhány egyszerű hozzávalóból praktikus, egyedi darabot. Bútorlap, néhány csavar, esetleg fali konzol – attól függően, hogy földön álló tornyot vagy falra szerelt tárolót szeretnék kialakítani. Lehet egymásba fordított Z vagy C alakzat, egyszerű lebegő polc, vagy zárt szekrény. Megvilágíthatjuk hátulról néhány LED-del is, hogy látványos megoldást kapjunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!