2010.10.08. 08:07
Rubinvörös, bársonyos
Etyek - Folytatjuk a kékszőlőt, illetve a vörösborokat bemutató sorozatot. Ezúttal a pinot noirt ismerhetik meg.
Matolcsy Sára birtokigazgató mondta el a tudnivalókat. A pinot noir francia szőlőfajta, az etyeki borvidéken először mi honosítottuk meg 2001-ben. Az első bor e szőlőből 2003-ban készült el, igaz, csak 3 hordónyi. Mindenki csodálkozott, hogy 2004-ben ezzel a Vinagra borversenyen nagy aranyat nyertünk. A szőlő jól érzi magát Etyeken, kedvez neki a meszes talaj, az, hogy nincs túl meleg, ugyanis a hűvöset kedveli. Nálunk, a Nagylátó-hegyen minden adott a jó bor készítéséhez. Ennek minősége alapvetően a szőlőben dől el, az határozza meg a bor sorsát. Sok munka van vele, tőkénként 70-80 deka szőlő hoz jó termést. A bor rubinvörös, árnyalata lehet évjáratfüggő. A mi pino noir-unk gyümölcsös, meggyes, szilvás ízű. Saját receptből készített ételt ajánlok hozzá: e borba egy nappal korábban beáztatott aszalt szilvával együtt sütött kacsacombot, almás-vöröskáposztával tálalva.