Borosta

2010.10.08. 08:07

Rubinvörös, bársonyos

Etyek - Folytatjuk a kékszőlőt, illetve a vörösborokat bemutató sorozatot. Ezúttal a pinot noirt ismerhetik meg.

Silye Sándor

Matolcsy Sára birtokigazgató mondta el a tudnivalókat. A pinot noir francia szőlőfajta, az etyeki borvidéken először mi honosítottuk meg 2001-ben. Az első bor e szőlőből 2003-ban készült el, igaz, csak 3 hordónyi. Mindenki csodálkozott, hogy 2004-ben ezzel a Vinagra borversenyen nagy aranyat nyertünk.  A szőlő jól érzi magát Etyeken, kedvez neki a meszes talaj, az, hogy nincs túl meleg, ugyanis a hűvöset kedveli. Nálunk, a Nagylátó-hegyen minden adott a jó bor készítéséhez. Ennek minősége  alapvetően a szőlőben dől el, az határozza meg a bor sorsát. Sok munka van vele, tőkénként 70-80 deka szőlő hoz jó termést. A bor rubinvörös, árnyalata lehet évjáratfüggő. A mi pino noir-unk gyümölcsös, meggyes, szilvás ízű. Saját receptből készített ételt ajánlok hozzá: e borba egy nappal korábban beáztatott aszalt szilvával együtt sütött kacsacombot, almás-vöröskáposztával tálalva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!