Borosta

2010.11.26. 14:14

Jótékony hatású a zene

Heves vita folyik az iPod sportolás közbeni használatának kérdése körül. A nagy kérdés az, hogy van-e hatása a zenének az atléták teljesítményére?

Bajdó Bettina

Brit kutatók eredményei azt mutatják, hogy a zene hatással lehet az erőkifejtésünk megítélésére.: csökkentheti, vagy erősítheti annak érzékelését. A muzsika mintegy 15 százalékkal növeli a kitartást, és segít belerázódni egy adott mozgásritmusba is. Enyhítheti az unalmat, segít az atlétákat pszichikailag felturbózni, ez hat a tömegre, a tömeg pedig visszahat a versenyzőkre.

A kutatás azt is kimutatta, hogy csak a kis és közepes intenzitású mozgások során érvényesül a zenének azon hatása, hogy kevésbé érzékeljük, mekkora erőfeszítést végzünk közben. Amint magasabb intenzitást érünk el, testünk automatikusan a belső utasításokra fókuszál, mint a szívverés, vagy a tejsavtermelés, sokkal inkább, mint magára a zenére vagy a tájra.

Bár a zene nem könnyíti meg a kemény munkát, a jól megválogatott dalok javíthatják közérzetünket, a kemény futást kissé kellemesebbé tehetik. A zene a legjobb megoldás azok számára, akik szeretnének fizikailag aktívabbá válni, de a testmozgást általában nehézkesnek és kevésbé vonzó dolognak tartják.

Címkék#iPod

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!