Borosta

2010.11.11. 08:12

Whisky: a skótok folyékony titka

A skótok szerint a whisky-ivás ideje a megérkezés és a búcsú pillanata, na meg persze az az idő, ami a kettő között van. Nemhiába mondják, hogy ereikben vér helyett whisky csordogál: történelmi, társadalmi és gazdasági szempontból számukra az „életet” testesíti meg az ital. Melynek vannak hívei hazánkban is.

dr. Magyar Nóra

Az eredetileg orvosságnak használt whiskyhez még Zalaegerszegen is lehet szakértőt találni. Egy belvárosi üzlet tulajdonosa, Molnár István hat éve forgalmazza és „tanulja” az italt. Mint mondja, az írek és a skótok közt tán sosem ér véget a vita arról, hogy melyikük készítette az első whiskyt: bár története az ókorra vezethető vissza, a nedű első írásos említése 1494-es és skót, a hagyományos és titkos lepárlás ősi receptjét viszont a legenda szerint ír hittérítők vitték az országba a 400-as években.

– A whiskyt kóstoláskor először szemrevételezzük, megszagoljuk, majd bő kortyot veszünk a szánkba az ízleléshez – részletezte a módszert. Mint elmondta: az ital egyedi, erős ízét a jó minőségű tőzegnek köszönheti, amivel a gyártási folyamat elején füstölik az árpamalátát. Utóbbit a gabona vízben áztatásával, csíráztatásával kapják: az árpában ilyenkor enzimes folyamatok indulnak, melyek során a szénhidrátok cukorrá bomlanak, amit aztán az élesztő alkohollá erjeszt.


Így készül az egy-egy adott tájegységre jellemző egyszerű maláta whisky, de van az italnak úgynevezett blended változata is. Az ilyet keverőmesterek állítják elő, akár 20- 40 fajta elegyítésével. A tudás felbecsülhetetlen érték: szabály van például arra, hogy két mester sosem utazhat egy autón, repülőn, bármilyen közlekedési eszközön, így előzik meg, hogy egyszerre ketten váljanak baleset áldozatává.

– A blended whiskyknek kellemesebb ízviláguk miatt nagyobb a piacuk – folytatta Molnár István. – Ebben a változatban az egyik csúcs a Chiva Royal Salute 100 Cask, amit nagyjából száz különböző, egyenként legalább 20 évig érlelt alap-whiskyből kevertek. Ezzel szemben a maláta whiskyk (részesedésük a világforgalomban 5 százalék) adott tájegységet képviselnek.

A legjobb minőségű és talán a legnagyobb tradícióval rendelkező maláta whisky a skót Islay-szigetről való Bowmore.  A Speyside területéről származó nedűk ugyanakkor kicsit gyümölcsösebbek, kellemesebb ízűek.

– A whiskyt minimum 10- 12 évig hordóban érlelik, ahonnan évente a lé 3 százaléka elpárolog – folytatta a szakértő. – Ezt az angyalok részesedésének nevezik, s bizony jól el vannak látva általa az égiek, ez a pár százalék ugyanis 75 millió liter egy évben!

Talán meglepő, de a whisky fogyasztására nincs szabály, bármi jó, ami jólesik. Aki szobahőmérsékleten, legfeljebb pár csepp vízzel issza, az jobban érzi az eredeti ízt; de sokan isszák kólával, gyömbérrel, szódával, jégkockákkal is. Utóbbit a skótok a párlat megszentségtelenítésének tartják, de ezzel ne törődjünk: minden fogyasztónak magának kell kikísérleteznie a legjobb megoldást, hogy a whisky-ivás elérje célját, s örömet okozzon. A skót nemzeti költő, Robert Burns írta például: „Két dolgot szeretek meztelenül, az egyik a whisky.”


Scotch Whisky, kontra world whiskeys 
A whisky szó az ősi gaelic „uisge” kifejezéséből ered. Ez az „uisge beatha” rövidítése, amelynek jelentése: az élet vize. Sehol a világon nem tudják utánozni a skótok whiskey-jét, akik különösen érzékenyek arra, ha nemzeti kincsüket összekeverik az ugyancsak viszkinek nevezett, de whiskeynek írt, kanadaiak, írek, illetve amerikaiak által készített párlatokkal. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!