Borosta

2010.12.02. 12:52

A Zengő dicsérete

FMH - A Zengő szőlő szereti a Velencei-hegységet. Hegedüs György, a királyi város, Székesfehérvár borászának egyik kedvenc fajtája.

Silye Sándor

A zengővel  Hegedüs György korábban elnyerte a királyi város bora címet. A szőlő fagytűrése közepes, bírja  a szárazságot, rothadásra kissé érzékeny, kevés zöldmunkát igényel. Fürtje tömött, középnagy, átlagtömege 14 dkg. Bogyója irgászöld,  hamvas,  közepes nagyságú, húsa puha, leves, íze közömbös, héja középvastag, szívós. Bora illatos, harmonikus, savas karakterű, de mégis finom savakkal rendelkező, minőségi fehér bor. A  zengőt az ezerjó és a bovuier fajtából nemesítette Király Ferenc borász a múlt században. 
- Szeretem a zengőt, mert korai szüretelés esetén sötét tónusú, ízletes bor készíthető belőle, kései szüret esetén töppedtként is szedhető, édes perceket szerezhet fogyasztójának. A zengő alapjában  száraz fehér bor, így ételként sült húsokat ajánlok hozzá. A bor kedveli a fűszereket, tehát pácoláskor, sütéskor nem kell spórolni ezzel. Ha valaki tévénézés mellett akarja kortyolgatni, Pannónia sajttal teheti ezt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!