Borosta

2011.02.10. 12:48

A mikrofon mögött

Budapest - Tehetséges kosarasnak indult, felnőtt bajnoki címet szerzett, ám 21 évesen búcsúznia kellett a palánkok világától. Apja unszolására és közbenjárására lett sportriporter. Az első években pokolian izgult a mikrofon mögött, ma már nyugodtan ül le közvetíteni.

Horog László

Apja, a nyolc esztendeje elhunyt legendás riporter is kosarazott, ifi válogatottságig vitte, logikus volt, hogy leány és fiúgyermeke is ezt a sportágat válassza. Előbbi gyorsan szakított a sportággal, ám az ifjabb Jenő szorgalmasan és ügyesen pattogtatta a labdát. Amikor arról faggatom, mikor derült ki, hogy sokra viheti a gyűrűk világában, mosolyogva jegyzi meg: már az első labdaérintésnél. Aztán hozzáteszi, bár tagja volt minden korosztályos csapatnak, az ifjúsági válogatottban csapatkapitánynak is választották, későn érő típusnak számított. Húsz évesen lett felnőtt bajnok a Honvéddal, amelyet akkoriban Budapesti Sólymok névre kereszteltek. Bemutatkozott a felnőtt, nemzeti együttesben, majd Szolnokra, a vidéki fellegvárba igazolt, ám 21 évesen, kényszerből elbúcsúzott az élsporttól. Lábsérülés parancsolta le a pályáról. Nagyujján három műtétet hajtottak végre, de nem lett tökéletes.
 
- Az élsportot fel kellett adnom, az ujjamat azóta sem tudom mozgatni. Néha kispályás focira vállalkozom, fél óra futkározás után, másnap nem tudok lábra állni. Eleinte nehezen éltem meg, hogy a sikeres sportkarrierről szőtt álmaim hamar szertefoszlottak, aztán elfogadtam, hogy nem volt szerencsém. Az akkori barátnőm szüleinek padlószőnyeges vállalkozásánál dolgoztam egy évet, majd apukám szorgalmazni kezdte, hogy próbálkozzam meg a közvetítéssel. Akkor indult itthon az Eurosport magyar nyelvű adása, Héder Barna és Palik László vezette a csatornát, apu velük beszélte meg, hogy bedobnak a mélyvízbe.

Az első időszakkal nem volt gond, az atlantai olimpia idején, hat meccs erejéig a budapesti szakkommentátorként dolgoztam Vitár Róbert mellett, ő közvetített, én a szakmai kérdéseket boncolgattam. Aztán fél évig a magnónak közvetítettem - ez begyakorló időszak volt -, nem kerültem adásba, majd nemzetközi futball összefoglaló során élesben is bizonyíthattam. Eleinte nagyon izgultam, halk, elcsukló hangon köszöntöttem a nézőket, néhány évnek el kellett telnie, mire magabiztos lettem. Ma már nincs gond.

 


 
Meglepő módon a kedvence nem a kosárlabda, hanem a kerékpár, a síugrás, a sílövészet, valamint a futball. Helyszíni közvetítésre túl sokszor nem volt módja, általában a tévészékházban, egy monitort nézve kommentálja a történéseket. Három válogatott futballmérkőzést - érthetően ezekre emlékszik a legszívesebben - a stadionból tolmácsolt, Grazból az Ausztria-Magyarország barátságos derbit, valamint másfél éve két vb-selejtezőt, Lisszabonból és Koppenhágából.
 
- Természetesen vannak sportágak, amelyek jobban, mások kevésbé érdekelnek. A Tour de France, a fraciák kerékpáros körversenye nálam a csúcs, Sipos Jánossal 1998 óta tolmácsoljuk. Az évek során rendkívül népszerű lett a viadal a tévénézők körében, a fél ország követi az eseményeket, talán nekünk is köszönhetően.
 
Az álma az, hogy egyszer labdarúgó-világbajnokságot és olimpiát közvetítsen a helyszínről. Az ötkarikás játékok kapcsán, a stúdióban zajló munkát jól ismeri, négy nyári és ugyanennyi téli seregszemlét tolmácsolt, de ötkarikás játékokra soha nem utazhatott.
 
Az utóbbi években magánélete miatt került a bulvárlapok címoldalára. Előbb a Városmajorban egy összeverekedő fiút és lányt próbált szétválasztani, a közben kibékülő szerelmesek végül őt jelentették fel, pedig Knézy mindössze rájuk kiabált. A tárgyaláson azonnal felmentették, kiderült, hogy a fiún található karcolás nyomok a hölgy körmeitől származnak. Három évvel ezelőtt a neje jelentette fel súlyos testi sértés miatt, mondván eltörte az állkapcsát. Azóta sem született bírósági ítélet, a következő tárgyalásra áprilisban kerül sor. Knézy biztosra veszi, hogy neki adnak igazat, az állítólagos asszonyverésről tudósító orgánumokat kivétel nélkül beperelte. Jelenleg boldog párkapcsolatban él menyasszonyával, azt mondja, kicsit későn, de végre rátalált az igazira.
 

 


 

Ifj. Knézy Jenő 1972. június 10-én született Budapesten, a két méter magasra nőtt sportoló hétszer szerepelt a felnőtt válogatottban, ám sérülés miatt gyorsan búcsúzott. A rendvédelmi szervek munkája mindig vonzotta, a BRFK egyik akciócsoportjának tagja volt éveken át, éles bevetéseken, fegyveres bűnözők lekacsolásában vállalt szerepet, azt mondja, imádta viselni a bevetési egyenruhát. Szívesen dolgozott volna a terrorelhárításnak is, ám lábsérülése, valamint két gerincsérve ezt megakadályozta. Három kapcsolatából három gyermeke született, Márk 14, Milán 11, Kincső 3 esztendős. Az idősebb fiú vízilabdázik, Milán pedig futballozik, az egykori válogatott futballista, Fitos József futballiskolájának edzéseit látogatja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!