Borosta

2011.02.03. 14:52

Oli Kahn Felcsúton

Ha a név valóban kötelezne, Káhn Olivér nem a gyepszőnyeget gondozná a felcsúti futballakadémián, hanem a háló előtt repkedve hatástalanítaná az ellenfél záporozó lövéseit. Névrokonság van egy Bicskén született fiatalember és a német idol között, futballkarrierjükben viszont nincsenek azonos elemek.

Horog László

A futballal három éve felhagyó, 41 éves Oliver Kahn Karlsruhéban született, a 32 esztendős Káhn Olivér Budapesten. Előbbi a világ legjobb kapusa volt az ezredfordulón, utóbbi nem vágyott soha futballkarrierre. Bicskén nőtt fel és él jelenleg is, dolgozni jár Felcsútra, ahol édesanyja született és nevelkedett. A futballpályán tölti hétköznapjait, a létesítmény büféjét üzemelteti, főállásban pedig a pályákat tartja karban - tanult szakmája növénytermesztő gépész-, csoportvezetőként irányítja munkatársait: 14 füves, illetve műfüves játéktér állapotára ügyel, valamint a gyakorló csarnok karbantartása is hozzá tartozik.
   
- A futball mindig érdekelt, kispályán többször beszálltam. Hét éve búcsúztam, a csúcson hagytam abba. A tornán vettem részt a barátaimmal, nem kapusként szerepeltem, hanem a kapunktól meglehetősen távol, csatárként. Három mérkőzésen jutottam szóhoz, gólt lőttem, majd jeleztem, ezzel a pályafutásom véget ért. Gyönyörű karrier volt az enyém... Azt a meccset megnyertük, a helyezésünkre azonban már nem emlékszem. A gólomra igen, a bátyám, Káhn Richárd elment a jobb szélen, középre passzolt, én pedig érkeztem és a hálóba lőttem.
 
Oliver Kahn nevét a kilencvenes évek elején hallotta először. A Bundesligába frissen feljutott és remekül szereplő kiscsapatnak, a Karlsruhénak szurkolt, s nagyon meglepődött, amikor azzal szembesült: német névrokona bizonyít a gólvonal előtt. Később a haverok is észrevették a német Olit, említették is a bicskei Káhnnak, hogy valaki bitorolja a nevét.

 


  
- Bár a poszterei nem díszítették a szobám falát, a hétköznapjaimban nem játszott szerepet, érthetően ő volt a kedvencem, nem csak a neve, az elhivatottsága, a profizmusa miatt. Győztes alkat volt, nem tudott veszíteni, védeni viszont nagyon. Amikor  Karlsruhéból a Bayernbe igazolt  - ezáltal  nemzetközi hírű kapus lett-, természetesen követtem a karrierjét. Neki továbbra is szurkoltam, de a bajor sztárcsapatnak nem, őket nem igazán szeretem. Viszont a német válogatottat igen, a Nationalelf a kedvencem.
 
Felcsúti hősünk német felmenőkkel rendelkezik, sváb családban született, a rokonok jelentős része, tizenhat unokatestvér Stuttgart mellett, Schw'bisch Hallban él. Olivér a gyerekkori nyarak jelentős részét ott töltötte, németül ért, de nagyon keveset beszél. Névrokonával nem találkozott, védeni élőben nem látta. Többször készült, hogy valamelyik mérkőzését megtekinti, de az elképzeléseket tettek nem követték.
  
- Kíváncsi lennék, milyen ember valójában, lehet, kevésbé szigorú, mint volt a gyepszőnyegen. Míg az én felmenőim Németországban születtek, neki - a hírek szerint Zsámbékon vannak rokonai. Többen említették, gyerekkorában gyakran időzött itt. Elképesztően jó kapus lett belőle, a 2001-es BL-döntő tizenegyes párbajában remekelt, ha nem véd fenomenálisan, a Bayern aligha győzi le a Valenciát. A 2002-es vb is parádézott, ő lett az ázsiai torna  legjobb játékosa, a fináléig a hátán vitte csapatát, az aranycsatán azonban hibázott, ami szerepet játszott a vereségben.


Amit sajnáltam, hogy négy évvel később egykori csapattársa,  Klinsmann nem őt, hanem Lehmannt állította a kapuba, Kahn csak a portugálok ellen megnyert bronzmeccsen bizonyíthatott, Lehmann átadta neki az egyes számú mezt.
 
Káhn Olivér német társával ellentétben soha nem volt nős, párkapcsolatban él. Ha majdan fia születik, nem tartja kizártnak, hogy az utód is Olivér névre hallgat majd. Persze, ez nem a közeljövőben következik be, a családalapításon egyelőre nem gondolkodik. Szabadidejében meccseket néz, a Milannak és a Dortmundnak szurkol, ez a két megaklub a kedvence. Imádja a Forma-1-et is, a Ferrari istállót. A jelen magyar futballistái közül az eindhoveni Dzsudzsák Balázst tartja a legtöbbre, minden idők legjobb labdarúgójának pedig Puskás Ferencet tekinti.
  




 




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!